0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Toplina rustikalnega sloga v kuhinji

Kuhinje

Rustikalne kuhinje so tople, preproste, napolnijo nas z občutkom svobode podeželja. Zato smo za vas pripravili 10 nasvetov, ki vam bodo pomagali do sanjske rustikalne kuhinje.
Toplina rustikalnega sloga v kuhinji

Velika večina bi se strinjala, da je kuhinja najpomembnejši prostor doma. Je kraj, kjer dan začnemo (običajno s skodelico kave in časopisom v rokah) in ga tudi končamo, zlasti če smo odvisni od polnočnih prigrizkov. Ker v kuhinji preživimo veliko časa, naj bo ta prostor predvsem udoben, zračen in domač. Je sploh lahko kaj prijetnejšega od rustikalnega dizajna? Težko. Rustikalne kuhinje so tople, preproste, napolnijo nas z občutkom svobode podeželja. Zato smo za vas pripravili 10 nasvetov, ki vam bodo pomagali do sanjske rustikalne kuhinje.

 1.     Prinesite naravo v kuhinjo 

Rustikalni slog je pogosto povezan s področjem, kjer živite. Če delček narave prinesete v kuhinjo, storite že prvi korak k rustikalnemu pridihu. Razmislite o vgradnji kuhinjskega pohištva iz lesa, značilnega za vaše območje, denimo oreha, bukve, smreke ali hrasta. Če ima vaša kuhinja lep razgled na zunanjo floro, vsekakor poskusite v njej ujeti tudi enake barve, kot so prisotne v okolju, na primer različni odtenki zelene, rjave, sive, pastelne in bele.

         

 2.     Les

Oreh, hrast in češnja so najpogosteje povezani z rustikalnim slogom, vendar ne moremo niti mimo šarmantnega bora. Njegova barvna lestvica sega vse od temno rjave do globoko oranžne, običajno ima tudi veliko grč, ki rustikalnost še poudarijo. Za grče v kuhinji torej velja: več kot jih je, tem bolje.

3.     Kakšen pod?

V veliko kuhinjah zasledimo, da so po tleh položene ploščice. Vendar če želite pravi rustikalni slog, boste izbrali les, v optimalnem primeru z nesvetlečim, naravnim zaključkom. Že omenjen borov les je idealen, saj je hkrati čvrst in mehak za hojo. A zavedati se je treba, da če imate zelo aktivno gospodinjstvo, se takšen pod lahko tudi hitro opraska.

Nasvet: Če nikakor ne morete mimo ploščic, izberite takšne, ki posnemajo videz lesa. Pa tudi stara rdeča opeka je izvrstna talna obloga za rustikalne kuhinje. Takšno opeko pred umazanijo zaščitite z lakiranjem, oljenjem ali voskanjem.

4.     Razgaljeni tramovi

Ste že kdaj v kakšni od rustikalnih kuhinj občudovali »razgaljene« tramove na stropu? Tramovi in rustikalni slog enostavno pašejo skupaj. Če tramov nimate, si lahko pomagate s ponarejenimi podpornimi stebri, ki so videti kot pravi, vendar v resnici daleč od tega. Običajno gre za votle stebričke iz recikliranega lesa, ki jih kupite kot dekorativni element.

5.     Naravni materiali

Rustikalni dizajn ne pomeni, da mora vsepovsod prevladovati les, tega lahko kombinirate tudi z drugimi materiali. Odlično se ujema s kamnom in opeko, ki ju lahko uporabite za eno od sten ali z njima obzidate kuhinjski otok oziroma  štedilnik. Kamen je tudi odlična izbira za delovne površine, poleg tega obstaja veliko barvnih različic in vzorcev. Tudi kovano železo se poda k rustikalnemu videzu, vključite ga lahko v obliki  lestencev, stojal za knjige z recepti, loncev, pripomočkov za peko. Sicer pa sta odlični za kombiniranje z lesom tudi glina in terakota.

6.     Razsvetljava

Ker je rustikalni slog tesno povezan z naravo, naj ima vaša kuhinja tudi čim več naravne svetlobe. To lahko dosežete s (pre)velikimi okni, ki jih dopolnite z unikatnimi lučmi (te lahko izdelate celo sami). Denimo iz starih koles, zgornjega dela večjih steklenic, z železo-kovanim lestencem ali lučmi iz jelenovih rogov. 

 

7.     Korito

K rustikalnemu slogu prispeva tudi izbira pomivalnega korita. Nič ni boljšega od tako imenovanega kmečkega korita (lahko keramičnega, železnega, bakrenega, iz granita ali drugih materialov), ki je večjih dimenzij in bolj globok od običajnih korit, tako da v njem lahko po potrebi pomijete pekače. Takšno korito je postalo priljubljeno tudi v drugih slogih kuhinj. Ker gre za zelo unikaten element opreme, ga lahko s sprednje strani pustite »odprtega« in bo kot tak tudi kuhinji v okras.

8.     Tople barve

Tradicionalno rustikalna barvna paleta zajema večinoma jesenske barve: oranžne, rjave, modre, rumene in zelene odtenke. Ključ pri izbiri idealne barve naj bo topel, prijeten občutek. Podeželske kuhinje so pogosto tudi v barvah naravnih materialov, kot so kamen, pesek, glina …

9.     Pohištvo

Pohištvo je najpomembnejši del kuhinje. Za rustikalni učinek boste seveda izbirali takšnega, ki ni čistih, ravnih, enoličnih linij, ampak ima več okrasnih detajlov, morda bolj grobo teksturo in več vzorcev, predvsem pa naj bo kakovostno in skladno  s prostorom glede oblike, velikosti in barve. Jedilna miza naj bo preprosta in trpežna z oglatimi nogami, v rustikalnem slogu pa si omislite tudi razne dodatke, od okrasnih blazin na stolih do preprog.

10.  Aparati

Nenazadnje sledite rustikalnemu slogu tudi pri izbiri gospodinjskih aparatov. To seveda ne pomeni, da se morate odreči popularnim aparatom iz nerjavečega jekla. Prav nasprotno! Proizvajalci izdelujejo nadvse moderne aparate retro/vintage videza (kot bi bili iz 50. let prejšnjega stoletja) in takšni so za rustikalno kuhinjo idealni.

  

Tekst: Ambienti, foto: Saloni pohištva Prevc, Pinterest

3D IZRIS KUHINJE



Nazaj na seznam

Plačilna sredstva

maestro mastercard visa 

leanpay diners club

Sofinanciranje spletne strani in spletne trgovine je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Evropski sklad za regionalni razvoj Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo