0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Majhne kuhinje z veliko prostora: triki za opremljanje

Kuhinje

Apartmaji

Lonci, pribor, kozarci, mali gospodinjski aparati – tudi v majhni kuhinji jih je treba nekam pospraviti. A brez skrbi, poznamo nekaj trikov, s katerim bo izziv opremljanja majhne kuhinje postal mala malica. Sploh če bo kuhinja izdelana po meri, kot so vse v salonih pohištva Prevc.
Majhne kuhinje z veliko prostora: triki za opremljanje

Ko kupce v naših salonih vprašamo, kaj najbolj pogrešajo pri trenutni kuhinji, da so se odločili za zamenjavo, so odgovori precej podobni. Skoraj vsi si želijo več shranjevalnega prostora. Če prostor ni težava, je v kuhinji glede možnosti shranjevanja meja samo nebo, a drugače je, ko smo soočeni z izzivom majhne kuhinje.

Lonce, pribor in kozarce je tudi v majhni kuhinji nekam treba pospraviti. Seveda je idealno, če imate pri kuhi vse pri roki in hkrati skrito očem. Je kaj takega mogoče tudi, če ste lastnik majhne kuhinje? Majhna kuhinja res ni tako darežljiva s shranjevalnim prostorom, a z nekaj iznajdljivosti jo je mogoče opremiti tako, da boste pri kuhi zadovoljni, po obroku pa bo vse videti pospravljeno in na svojem mestu. Berite dalje in spoznajte, kako je s preprostimi triki mogoče tudi v majhni kuhinji ustvariti veliko prostora.

Za shranjevanje izkoristite vsak kotiček majhne kuhinje

Ne dovolite, da vas omejen prostor majhne kuhinje odvrne od tega, da bi izkoristili njen poln potencial. Čeprav morda nimate dovolj prostora za ogromen hladilnik ali velik štedilnik, to ne pomeni, da ne morete ustvariti funkcionalnega in prijetnega prostora. Pomembno je, da izkoristite vsak centimeter na voljo, saj bo le tako dovolj prostora za vse, brez česar si kuhinje ne morete predstavljati. 

Visoke omare za neskončne možnosti shranjevanja

Če ni prostora po širini, je rešitev širitev v višino. Majhne kuhinje delujejo čudovito z visokimi omarami, ki nudijo veliko iznajdljivih možnosti za shranjevanje. Visoke omare so res idealna oprema majhne kuhinje. Ta z njimi optično deluje večja, saj omare vabijo k pogledu navzgor, kar ustvarja iluzijo, da je prostor višji. A vseeno pazite, da omare ne segajo povsem do stropa: če med stropom in pohištvom pustite nekaj prostora, bo majhna kuhinja delovala še večje.

A kljub temu da si želite veliko prostora za shranjevanje, nikar ne pretiravate z omarami, saj lahko majhna kuhinja hitro deluje prenatrpano. Stremite k temu, da so omarice v urejeni vrsti, saj se na ta način poudari dolžina prostora.

Pri izbiri omar pa velja razmisliti tudi o barvi. Priporočamo, da izberete svetle omare in temnejšo steno, ki bo prav tako ustvarila občutek, da je prostor večji. Poleg tega naj bo sam dizajn omaric čim bolj preprost za čim manj vizualnih motilcev, ki bi lahko prostor na videz pomanjšali.

prikaz majhne kuhinje in visokih omar

Zakaj svetujemo predalnike namesto klasičnih omar

Pri načrtovanju majhne kuhinje po meri priporočamo, da v spodnjem delu klasične omare z vratci nadomestite z velikimi predali. Gre za uveljavljeno in učinkovito alternativo omaricam z vrati v modernih kuhinjah – široki in globoki predali omogočajo preprosto shranjevanje ponev in velikih loncev ali celo malih gospodinjskih aparatov, ki jih lahko umaknete stran s pulta.

Kako koristi polni izvlek predalov

Nasploh so predali zelo pomemben element v kuhinjah. Z napredovanjem tehnologije so se razvili v izjemno priročne pomočnike. Če ste lastnik ali lastnica majhne kuhinje, svetujemo, da imajo predali polni izvlek, saj je na ta način dostop do vsebine lažji, boljša pa je tudi organizacija, preglednost in izkoriščenost prostora. Kakovostna sodobna vodila omogočajo tudi tiho in nežno zapiranje predalov, s čimer se izognete neprijetnemu hrupu. 

Še ena odlična rešitev za več prostora v predalih so različni vstavki, ki omogočajo urejeno shranjevanje skodelic, pribora ali krožnikov.

predali - idealni za majhne kuhinje  predali - idealni za majhne kuhinje   

Še posebej prav pridejo predali v podnožju majhne kuhinje

Ko smo ravno pri predalih. Ste že kdaj pomislili, da bi predale namestili v podnožje oz. prostor pod spodnjimi kuhinjskimi omaricami, kjer je ponavadi pritrjena okrasna letev? Gre za odlično mesto za shranjevanje, kjer lahko v nizkih predalih hranite najrazličnejše kuhinjske pripomočke, kot so rezalne deske, pladnji, kuhinjske krpe ali celo začimbe in manjše gospodinjske aparate. Na ta način pridobite okoli 15 odstotkov več shranjevalnega prostora, ki bi bil sicer izgubljen.

  predali v podnožju - idealni za majhne kuhinje   

Ozke izvlečne omare – hit majhne kuhinje

Če kaj še posebej priporočamo v majhni kuhinji, so to ozke izvlečne omare, ki so izjemno popularne, in to z razlogom. Na voljo so tako podpultne kot visoke izvlečne različice, vanje pa lahko spravite začimbe, živila, nože, kuhinjske deske ali kar koli drugega. Tako boste razbremenili kuhinjski pult, pa še vse kuhinjske potrebščine bodo vedno priročno pri roki.

  izvlečne omare - idealne za majhne kuhinje 

Kako izkoristiti kote majhne kuhinje

Če ste lastnik kotne kuhinje, pri kateri kot ni dobro izkoriščen, se gotovo vsakič jezite, ko poskušate priti do posode globoko v kotu. Včasih je do nje skoraj nemogoče priti in prisiljeni ste zložiti nekaj posode ven, da bi prišli do želene.

Na srečo sodobne kuhinje ponujajo precej bolj praktične rešitve. Namesto nepriročnih polic so novejši modeli kotnih omar opremljeni z inovativnimi rešitvami, kot so izvlečne ledvičke ali vrtljive police, ki omogočajo enostaven dostop do vsega, kar je shranjeno v njih. Alternativna možnost so tudi posebno oblikovani kotni predali, ki maksimalno izkoristijo prostor in olajšajo organizacijo. Kot vidite, lahko tudi s pomočjo domiselnih rešitev v omarah majhne kuhinje postanejo pravo razkošje prostora.

kotne rešitve - idealno za majhne kuhinje

Kako za shranjevanje izkoristiti stene

Če imate v kuhinji steno, ki je trenutno neizkoriščena, razmislite o njeni preobrazbi. Tudi stena lahko postane prostor za shranjevanje, če nanjo namestite luknjičasto ploščo s kavlji za obešanje loncev in kuhinjskih pripomočkov. Dodate lahko tudi magnetni nosilec za nože in nekaj poličk za organizirano shranjevanje začimb. S tem ne le prihranite prostor, ampak svoji kuhinji dodate tudi estetski in praktični element, ki bo naredil prostor vizualno večji.

Naj bodo gospodinjski aparati vgradni

Če boste premišljeno umestili gospodinjske aparate v prostor, bo videz majhne kuhinje postal veliko bolj harmoničen. Priporočamo vgradne aparate, pri katerih enotna barva omaric ni razbita z gospodinjskimi aparati v drugačni barvi. Tudi to prispeva k na videz večjemu prostoru.

Naj vas spomnimo, da je tudi mikrovalovno pečico mogoče vgraditi. Na ta način prihranite dragocen prostor na kuhinjskem pultu, ki bi bil zaradi mikrovalovke zagotovo preveč zasičen. Raje jo prestavite na kakšno drugo, bolj praktično mesto, npr. v notranjost omare ali na posebno polico. Namestite jo lahko celo v kuhinjski otok, če ga prostor dopušča.

Veste, da je mogoče v kuhinji vgraditi še marsikaj drugega, ne samo aparate? Zanimiva rešitev je izvlečna deska za rezanje (dodatni pult), ki je vedno pri roki, ko jo potrebujete, in priročno skrita pod obstoječim pultom takrat, ko je ne uporabljate. Še ena ideja je izvlečna miza, ki jo potegnete iz kuhinjskega otoka oziroma jo vgradite na steno in raztegnete po potrebi.

Zakaj se splača aparate namestiti vertikalno?

Gospodinjski aparati lahko v majhni kuhinji zavzamejo veliko dragocenega prostora, zato jih je treba namestiti posebej premišljeno. Dobra ideja je, da se pečico, mikrovalovko in druge aparate vgradi vertikalno, enega nad drugim. Na ta način poskrbite, da kuhinjski pult ni natrpan ter da nastane dovolj prostora za vse aparate, ki vam pričarajo udobje velike kuhinje.

Če se bojite, da se boste morali na račun majhne kuhinje odreči udobju pomivalnega stroja, razmislite o manjših modelih, ki so posebej zasnovani za majhne prostore – zelo verjetno se bodo dobro prilegali v vašo kuhinjo in vam precej olajšali kuho in predvsem pospravljanje.

aparati vertikalno - idealni za majhne kuhinje
 

Kaj pa voziček namesto kuhinjskega otoka?

Ni prostora za kuhinjski otok? Tudi kuhinjski vozički so lahko odlična rešitev za povečanje delovne površine v kuhinji, ne da bi pri tem zavzeli preveč prostora. Po potrebi jih lahko premikate, zato so izjemno vsestranski. Kadar kuhate, jih približate delovnemu pultu za dodaten odlagalni prostor, ali jih uporabite kot svojevrsten bife za goste ob mizi. Ko jih ne uporabljate, jih enostavno odmaknete in s tem ohranjate red in prostornost v kuhinji.

Kako razbremeniti kuhinjski pult

Pri opremljanju majhne kuhinje morate biti posebej pozorni na to, kaj se nahaja na pultu. Tam naj bodo res le stvari, ki jih uporabljate vsak dan. Zavedamo se, da ni priročno izvleči kuhinjskega robota ali mešalnika vsakič, ko ga želite uporabiti, a majhne kuhinje lahko hitro delujejo neurejeno, če je pult preveč zasičen.

Potrudite se, da za vse pripomočke najdete prostor v predalih in omarah: posodo za pribor in vse lopatice, lesene žlice in klešče brez pomisleka preselite v predal. Za predmete, ki jih uporabljate redko, raje poiščite drug prostor izven kuhinje.

Kako odprte police in visoki sijaj odprejo prostor

Predali in omarice verjetno povsem ustrezajo vašim potrebam po shranjevanju, a vseeno priporočamo, da razmislite o odprtih policah kot opciji za razstavljanje najbolj privlačnih predmetov v kuhinji, npr. lončnic ali lepe posode. Gre predvsem za estetsko odločitev, ki pa lahko tudi odpre prostor in vanj vnese nekaj razigranosti.

Za majhne kuhinje se priporočajo tudi omarice z visokim sijajem, ki v prostoru delujejo podobno kot ogledala – prijetno odprejo prostor in ga optično povečajo. Podoben učinek imajo tudi površine, armature, aparati in ročaji iz nerjavnega jekla – svetloba se bo od njih odbijala in ustvarila optično večji prostor.

Majhne kuhinje po meri na voljo v salonih Prevc

Tako, dolgo ste razmišljali o tem, kakšna naj bo idealna oprema vaše majhne kuhinje. Zdaj je čas, da se odpravite v salone pohištva Prevc, kjer bodo vaše želje in ideje postale resničnost. Naši izkušeni svetovalci vam bodo s strokovnimi nasveti na izrisu znali pomagati do majhne kuhinje po meri, lepe kot iz sanj. Izbrali boste model kuhinje, ki vam je najbolj všeč, nato pa bomo skupaj preizkusili različne tlorise in postavitve pohištva. Dali vam bomo čas za razmislek in postavitev obrnili še petkrat, če se ne boste mogli odločiti.

Verjamemo, da boste iz bogate ponudbe kuhinj Alples, Dankuchen ali Varia Purion brez težav izbrali model, ki se bo idealno podal v vaš majhen prostor.


Nazaj na seznam

Plačilna sredstva

maestro mastercard visa 

leanpay diners club

Sofinanciranje spletne strani in spletne trgovine je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Evropski sklad za regionalni razvoj Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo