Alples studio BTC Ljubljana 01/ 541 18 20

Salon Dorfarje Kranj 04/ 502 19 00

 
 
 

Kontakt

ALPLES STUDIO BTC LJUBLJANA

Šmartinska 152
1000 Ljubljana

051 314 568

 01 541 18 20
 051 314 862
 alples.studio@prevc.si

SALON PREVC KRANJ
Dorfarje 17
4209 Žabnica

 04 502 19 00
051 314 861
 info@prevc.si

 
 
 

Majhne kuhinje z veliko prostora

Majhne kuhinje z veliko prostora

Kakovost in uporabnost kuhinje se pogosto meri v tem, koliko shranjevalnega prostora nam ponuja. Lonci, pribor, kozarci, mali gospodinjski aparati… vse to je pač treba nekam pospraviti, najbolje tako, da nam je hitro pri roki, a hkrati skrito očem. V majhnih kuhinjah je težava s shranjevalnimi površinami še toliko večja, vendar z nekaj iznajdljivosti popolnoma obvladljiva. Predstavljamo vam nekaj trikov, s katerimi si lahko tudi v majhni kuhinji zagotovite veliko prostora.

Za shranjevanje izkoristite vsak kotiček 

Samo zato, ker v kuhinji nimate prostora za dvojni ameriški hladilnik, štedilnik s šestimi kuhalnimi ploščami ali dvojno pomivalno korito, še ne pomeni, da morate biti prikrajšani za uporabnost tega prostora, ki je srce doma. Prav nasprotno, majhen prostor je kvečjemu izziv, da ga izkoristite do popolnosti. Prvo pravilo je,  da pogledate v višino. Tako skoraj ne boste mogli mimo vgradnje povišanih omaric, ki segajo do stropa. Možnosti za maksimalno izkoriščenost mini kuhinj pa je še veliko več.

 

Predali v podnožju

Eden od mrtvih in »izgubljenih« prostorov v kuhinji je podnožje, to je tisti del pod spodnjimi omaricami, kjer je običajno pritrjena okrasna letev. Kaj ko bi prostor izkoristili in vgradili nizke predale? Ti nudijo okoli 15 odstotkov več shranjevalnega prostora, vanje pa lahko pospravimo marsikatero manjšo, a nujno stvar v kuhinji: pladnje, pomivalne krpe, vinske steklenice ali hrano za hišne ljubljenčke. 

    

 

Polni izvlek predalov

Nasploh so predali zelo pomemben element v kuhinjah. V modernih izvedbah je že skoraj standard, da so vodila predalov čim boljše kakovosti, pomembno je mehko zapiranje, da se izognemo nepotrebnemu hrupu, zlasti v majhnih kuhinjah pa je priročno, če imajo predali polni izvlek. Tako je do njihove vsebine lažji, neposredni dostop, pa tudi preglednost je boljša.

    

 

Kotni sistemi omaric

Če imate starejšo različico kotne omarice, potem veste, kako težko je včasih priti do stvari, ki so spravljene zadaj. Novodobne omarice za tako imenovane slepe kote so bolj izpopolnjene, imajo premične/vrtljive police, kar omogoča lažji dostop do vsebine. Namesto omarice si lahko omislite tudi kotne predale.

     

 

Mikrovalovno pečico vgradite

Prostor na pultu je dragocen v vsaki kuhinji in resnično ni potrebe, da ga povsem zasičite s kuhinjskimi aparati. Mikrovalovno pečico raje prestavite na kakšno polico ali v omaro, lahko jo vgradite celo v kuhinjski otok, če ga imate. Možno pa jo je pritrditi tudi na spodnji del ene od zgornjih kuhinjskih omaric.

   

 

Ni prostora za kuhinjski otok? Kupite si voziček!

Kuhinjski vozički povečajo delovno površino in prinašajo prednosti kuhinjskega otoka, ne da bi pri tem zasedli veliko prostora. Lahko jih premikate po želji: ko pripravljate hrano, si jih pomaknete bližje v kuhinjo ali jih uporabite kot bife, ko pridejo gosti. Kadar vizička ne potrebujete, pa ga preprosto umaknete s poti.

    

 

Ozke izvlečne omare

Še tako ozek prostor, ki je v kuhinji na voljo, je uporaben za shranjevanje. Sila popularne so ozke izvlečne omare, kamor lahko spravite začimbe, živila, nože, kuhinjske deske ali kar koli drugega.

     

 

Dodatni pult ali miza

Podaljškov na športni tekmi ne maramo, saj nas spravljajo samo v nepotrebno nervozo, v majhni kuhinji pa rešijo marsikatero zagato s pomanjkanjem prostora. Razmislite denimo o izvlečni deski za rezanje (dodatni pult), ki se vgradi pod obstoječi pult, ali pa kar o mizi, ki jo potegnete iz kuhinjskega otoka oziroma jo vgradite na steno in raztegnete po potrebi.

  

 

Namesto koledarja

Če imate v kuhinji na voljo neizkoriščeno »prazno« steno, na kateri nimate drugega kot koledar, je čas, da to spremenite. Namestite perforirano ploščo (luknjičasto ploščo) ter obešala za posodo in kuhinjske pripomočke. Lahko si omislite tudi magnetno držalo za nože in poličke za začimbe. Pa bo vaša majhna kuhinja takoj veliko večja!  

      

 

Tekst: Ambienti
Foto: Saloni pohištva Prevc, Pinterest

Vsi modeli kuhinj v našem prodajnem programu omogočajo izris in postavitev manjših kuhinj:

 

Ne spreglejte

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.