Alples studio BTC Ljubljana 01/ 541 18 20

Salon Dorfarje Kranj 04/ 502 19 00

 
 
 

Kontakt

ALPLES STUDIO BTC LJUBLJANA

Šmartinska 152
1000 Ljubljana

051 314 568

 01 541 18 20
 051 314 862
 alples.studio@prevc.si

SALON PREVC KRANJ
Dorfarje 17
4209 Žabnica

 04 502 19 00
051 314 861
 info@prevc.si

 
 
 

Za male učenjake in razposajene junake

Za male učenjake in razposajene junake

NAČRTOVANJE IN OPREMA OTROŠKE SOBE

Opremljanje otroške sobe je poseben izziv, saj gre za prostor, v katerem otroci spijo, se igrajo in nenazadnje tudi učijo. Tako jim moramo po eni strani v sobi zagotoviti mirni kotiček za pisanje domačih nalog in počivanje, po drugi pa tudi možnost za razposajene aktivnosti in igro. Da to povežemo v harmonično celoto, potrebujemo kar nekaj spretnosti in vsi nasveti pridejo prav. Za vas smo izbrali najpomembnejše. 


Tri cone: igra, učenje, spanje

Optimalno bi bilo, če bi otroška soba nudila dovolj prostora, da bi v njej lahko oblikovali tri cone; aktivno cono za igro, pol-aktivno za učenje in mirno cono za počitek, spanje. Za ločevanje ter treh con pravzaprav niti ne potrebujemo kakšnega posebnega pohištva, dovolj je že različna barvna paleta sten. Okoli postelje so stene lahko temnejše (simbolika miru, tišine), igranje je po drugi strani aktivnost, ki je povezana s svetlobo, glasnostjo, medtem ko za cono učenja potrebujemo mešanico prvih dveh: mirno ter h koncentraciji in kreativnosti spodbujajočo atmosfero. 


Pozicija postelje

Ko otroku kupujete posteljo, se običajno pojavi dilema. Kupiti večjo, da bo služila čim dlje časa ali ravno prav veliko za njegove trenutne potrebe, ki pa jo bo po nekaj letih treba zamenjati. Dejstvo je, da manjši otroci zagotovo bolj varno spijo in se boljše počutijo v manjših posteljah, ki so nižje pri tleh, medtem ko šolski otroci in mladostniki brez težav lahko spijo v postelji običajnih dimenzij in na pogradih, če si sobo delijo z sorojenci. Pri postelji upoštevajte predvsem to, da naj bo res kakovostna, trpežna, varna in da bo izpolnjevala tudi estetsko noto. Postavljena naj bo tako, da je vzglavje ob notranji, nosilni steni. Konec postelje, kjer so noge, pa po feng shuju naj ne bi bil obrnjen v smeri vrat, kajti to simbolično prinaša bolezen in težave.

 


Več otrok v isti sobi

V več kot polovici slovenskih domov je običajno na voljo le ena otroška soba, otroka pa sta vsaj dva ali celo trije. Takrat je treba biti še posebej pozoren pri postavitvi postelj. Možnosti imamo več: lahko sta postelji vzporedno, v isti liniji ena zraven druge, možna je tudi postavitev postelj v kotu 90 stopinj oziroma pograd. Kakšno postavitev boste izbrali, je seveda odvisno od velikosti in oblike otroške sobe in tudi od potreb.


Postavitev pisalne mize

Veliko staršev rado pisalno mizo postavi pred okno, da nanjo pade dovolj zunanje, naravne svetlobe. A to ni nujno edino optimalno, kot dober se je izkazal tudi položaj mize, pri katerem otrok s hrbtom sedi ob steni in ima iz tega položaja pregled na celoten prostor pred seboj. Kot prednost takšne postavitve strokovnjaki navajajo naš obrambni instinkt in potrebo po zaščiti hrbta. S hrbtom ob steni je namreč otrok zaščiten pred morebitnimi presenečenji in se počuti bolj varnega.


Vzdrževanje reda

Vsaka otroška soba naj nudi tudi dovolj prostora za shranjevanje. Veliki zaboji so idealni, saj lahko vanje otrok hitro in enostavno pospravi igrače. Nepogrešljivi so tudi predali pod posteljo in posteljni okvirji, pri katerih se ležišče dvigne, spodaj pa je prostor za shranjevanje.

Poškodovane igrače redno izločajte iz škatel, kot tudi igrače, s katerimi se več ne igra. Enako velja za oblačila. Predali in omare naj bodo pospravljeni in zaprti, saj to prispeva k bolj jasni in strukturirani atmosferi. Če je kaos prevelik, namreč počutje v sobi ne bo dobro.


Prisluhnite otroku

Za nasvet pri opremljanju otroške sobe vprašajte nenazadnje tudi tiste, ki jim je soba namenjena. Otroci (sploh če so že dovolj veliki, da se z njimi lahko konstruktivno pogovorimo) in mladostniki imajo dobro razvito notranjo intuicijo in vedo, kakšni položaji pohištva so zanje najboljši. Zato dajte tudi njim priložnost, da sodelujejo pri oblikovanju njihovega bodočega kraljestva.

 

 

Tekst: Ambienti
Foto: Saloni pohištva Prevc, Pinterest

AKTUALNA AKCIJA OTROŠKIH SOB

OTROŠKE SOBE MALI PRINC

OTROŠKE IN MLADINSKE SOBE PLANET

OTROŠKE IN MLADINSKE SOBE TEMPO

MLADINSKE SOBE CENTER

MLADINSKE SOBE GLOBUS

MLADINSKE SOBE HARMONIJA

MLADINSKE SOBE MEDEJA

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.