0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Osvetlitev kuhinje za nov način življenja

Kuhinje

Kuhinja je postala center doma, zato mora osvetlitev zadostiti vsem njenim funkcijam: kuhanju, prehranjevanju, druženju, zabavi, nenazadnje nekateri v kuhinji opravljajo tudi pisarniška dela, otroci pa domače naloge.
Osvetlitev kuhinje za nov način življenja

OSVETLITEV KUHINJE - VSE KAR MORATE VEDETI

Dobra osvetlitev lahko povsem običajno kuhinjo spremeni v spektakularno. Sploh v današnjih časih, ko je kuhinja postala center doma, mora osvetlitev zadostiti vsem njenim funkcijam: kuhanju, prehranjevanju, druženju, zabavi, nenazadnje nekateri v kuhinji opravljajo tudi pisarniška dela, otroci pa domače naloge. Pametna osvetlitev lahko tudi povsem spremeni prostor, majhno kuhinjo naredi veliko ali skrije morebitne arhitekturne pomanjkljivosti.

Načrt osvetlitve kuhinje naredite že pred samo vgradnjo kuhinje, kajti pri že postavljeni kuhinji bodo možnosti omejene, predvsem bo težje prestavljati stikala in električne vtičnice. V mislih imejte tudi aktivnosti, ki se bodo odvijale v prostoru; področje, kjer se pripravlja hrana, nad koritom in štedilnikom zahteva bolj usmerjeno osvetlitev, medtem ko jedilni kot kliče po bolj ambientalnih lučeh, ki oddajajo mehko svetlobo.

 

Pod omaricami

Najmočneje morajo biti v kuhinji osvetljena področja, kjer se pripravlja hrana: delovna površina, štedilnik, pomivalno korito. Tu uporabite luči, ki jih namestite pod zgornje kuhinjske omarice, čim bolj na njihov sprednji rob, saj bi v nasprotnem primeru preveč osvetlili samo zadnji del delovne površine. Možnosti imate več: energijsko varčne LED trakove, majhne in kompaktne fluorescentne luči (cenovno ugodne, vendar z modrikastim odsevom) ali halogenske/ksenonske luči. Slednje se močno segrevajo in so do trikrat dražje od fluorescentnih. Če imate delovno površino iz granita ali marmorja, mora biti svetloba difuzna, da se izognete odsevu.

 

Lestenec

Lestenci so odlični izbira za kuhinje z visokimi stropi. Izberete lahko takšnega, ki prši svetlobo na široko v vse smeri ali z neposredno navzdol usmerjeno svetlobo. Manjši lestenec nadalje ustvari bolj odprt občutek v kuhinji, večji in težji pa je že sam po sebi lahko dekorativni element. Obesite lahko tudi več lestencev na enako/različno višino. Lestenec nad jedilno mizo pomaga tudi ločiti jedilni kot od kuhinjskega, priporočamo pa, da ga povežite z zatemnitvenim stikalom, s katerim prilagajate moč svetlobe. Močnejšo potrebujete, kadar za mizo delate, šibkejšo pa, kadar se zberete s prijatelji, klepetate in potrebujete nežnejšo svetlobo.

       

Kotički, niše, police

V kuhinji uporabite tudi svetlobo, ki se morda ne zdi nujna, zelo pa pripomore k dobremu vzdušju, z njo lahko preusmerite pozornost na elemente, za katere želite, da izstopajo ali dosežete posebne učinke. Osvetlite police in niše ali pa podnožje kuhinjskega otoka oziroma spodnjih omaric. Uporabite LED luči na senzor gibanja. Ko boste prišli mimo, se bo svetloba razlila po tleh in ustvarila občutek, kot da otok ali omarice lebdijo v zraku.

     

Manipulacija prostora

Z lučmi lahko tudi manipulirate, kar pomeni, da na primer manjšo kuhinjo vizualno povečate. To storite tako, da stropno ali stensko luč usmerite v stene ali proti kuhinjskim omaricam. Svetloba se odbija nazaj v prostor in je veliko bolj učinkovita, kot če bi jo usmerili neposredno navzdol.

 

Notranjost omaric in predalov

Če vas ponoči pogosto zagrabi lakota, potem veste, kako prikladno je, ko se hladilnik razsvetli, kadar ga odprete. Nekaj podobnega lahko ustvarite tudi v kuhinjskih predalih in omaricah, in sicer s pomočjo LED trakov ali točkovnih luči. Če jih namestite v vitrine, boste dobili še ambientalno razsvetlitev in postavili na ogled svoje lepe kozarce.

 

Vgradne luči

Vgradne luči na stropu lahko nadomestijo klasični lestenec, s pravilno razporeditvijo pa z njimi lahko osvetlite tudi skrite kote kuhinje. Pravilo je, da luči vgradite v razmaku 1,5 m.

 

Topla svetloba

Svetloba v kuhinji naj bo prijetna, ne sme bosti v oči, saj se sicer ne boste dobro počutili. Zato je treba skrbno pretehtati tudi nakup sijalke. Pri oznakah, na katere bodite pozorni, so bolj kot Wati pomemb Kelvini, ki pomenijo, kakšna je barvna temperatura sijalke. 5000 K pomeni dnevno, zelo belo svetlobo, primerno za nad kuhinjske delovne površine. Nad jedilno mizo raje privijte sijalko z 2700 do 3000 K z mehko belo svetlobo, ki je toplejša. Ambientalne luči pa so lahko zelo tople, njihov odsev spominja na sveče, oznaka na žarnici pa je v tem primeru 2400 K.

 

Tekst: Ambienti
Foto: Saloni pohištva Prevc, Pinterest

3D IZRIS KUHINJE



Nazaj na seznam

Plačilna sredstva

maestro mastercard visa 

leanpay diners club

Sofinanciranje spletne strani in spletne trgovine je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Evropski sklad za regionalni razvoj Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo