Alples studio BTC Ljubljana 01/ 541 18 20

Salon Dorfarje Kranj 04/ 502 19 00

 
 
 

Kontakt

ALPLES STUDIO BTC LJUBLJANA

Šmartinska 152
1000 Ljubljana

051 314 568

 01 541 18 20
 051 314 862
 alples.studio@prevc.si

SALON PREVC KRANJ
Dorfarje 17
4209 Žabnica

 04 502 19 00
051 314 861
 info@prevc.si

 
 
 

Zbudite se zadovoljni in naspani

Zbudite se zadovoljni in naspani

LEŽIŠČA IN VZGLAVNIKA NE KUPUJTE NA SLEPO 

Približno eno tretjino življenja človek prespi. To pomeni, da resnično veliko časa preživi med vzmetnico, odejo in vzglavnikom. Zato mora biti vse troje v prvi vrsti udobno, zaželeno pa še ergonomsko in iz čim bolj naravnih materialov, saj le najvišja kakovost ležišča zagotavlja dober spanec. Ta pa je, kot vsak dobro ve – vreden zlata. Kaj torej morate vedeti o posteljah, vzmetnicah in vzglavnikih? 

Prava postelja

Zdravo spanje se začne v postelji. Izredno poceni posteljni okvirji iz švedskih ali drugih cenovno ugodnih prodajaln se dostikrat soočajo s kritiko, da zdravju niso najbolj prijazni. Uporabljena lepila in laki lahko, denimo, vsebujejo potencialno rakotvorni formaldehid. Poleg tega si morate malodane ob vsaki selitvi kupiti novo posteljo ali kar celotno spalnico, saj nizkocenovna spalnica največkrat ne prenese, da jo razstavite in zopet sestavite.

Po drugi strani so postelje iz masivnega lesa ali kakovostne lesne mase lokalnega porekla sicer res cenovno dražje, vendar tudi bolj vzdržljive. Če kupite takšno v brezčasni elegantni obliki, vas bo res lahko razveseljevala desetletja dolgo.

Pravo ležišče

Najti pravo vzmetnico ni mačji kašelj. Ne sme biti premehka, ne pretrda, ampak ravno pravšnja. Podpirati vas mora tam, kjer imate morda bolečine v hrbtenici in hkrati povsod drugod nuditi udobje. Nujno je, da jo pred nakupom preizkusite in preverite, iz kakšnih materialov je narejena. Prepričati se morate, da je med spanjem položaj telesa brez napetosti hrbtenice ter da ležišče zadostno odvaja toploto in vlago, da se ponoči ne boste potili.  

Žepkasto vzmetenje

Vsekakor se izogibajte vzmetnicam, ki v osnovi temeljijo na sintetiki in jedrih iz železnih vzmeti (slabo prevajajo toploto, zrak in vlago, niso individualno prilagodljive) ter takšnim, ki nimajo pralnih prevlek. Slednjim se nikar ne odrecite, saj jih lahko kadar koli operete in tako poskrbite za higieno in svežino v vaši postelji.

Prednost pa dajte naravnemu lateksu (je iz naravnega kavčuka, elastičen, toplotno izolativen), spominski peni ali žepkastim ležiščem. Žepki so majhne, individualne vzmeti, ki delujejo vsaka posebej, s čimer tesno sledijo obliki telesa in podpirajo hrbtenico tako, da le-ta ostane v pravilnem položaju. Žepkasto vzmetenje podpre telo po vsej dolžini in širini ter omogoča hrbtenici lego v pravilnem položaju, zato se mišice sprostijo, spanec pa je miren, z manj premikanja. Žepkasta ležišča veljajo tudi za ena bolj zračnih in so primerna za ljudi, ki jim je rado vroče in se veliko potijo.

                         

Pravi vzglavnik

Vzglavnik je za dobro spanje enako pomemben kot ležišče. Paziti morate, da ohranja položaj glave in vratu v naravni legi ter ne obremenjuje hrbtenice. Pri spanju na boku mora biti vzglavnik višji kot pri spanju na hrbtu ali trebuhu, višina vzglavnika pa je odvisna tudi od velikosti vaših ramen.

Večina vzglavnikov je polnjena s perjem, volno ali sintetičnimi vlakni, medtem ko je ovoj lahko bombažen ali iz mikro vlaken. Umetna vlakna imajo to prednost, da so pralna in primerna za alergike, pa tudi nekaj slabosti, na primer slabo prevodnost vlage in toplote.

Z naravnimi vlakni polnjeni vzglavniki (poleg perja je v uporabi še volna, kamelja dlaka, kašmir, bambus, konoplja, različna žita – proso, ajda, pira) po drugi strani dobro dihajo, odvajajo vlago, zadržujejo toploto in so vzdržljivi.

   

Pri alergiji?

Ležišča in vzglavniki so po navadi tudi pravo domovanje celih populacij pršic, ki obožujejo vlažno okolje in se tudi rade hranijo z odmrlo povrhnjico. Načeloma pršice za večino ljudi niso škodljive, pri alergikih pa lahko sprožijo močno reakcijo. Takšni posamezniki seveda potrebujejo ležišče, odeje in vzglavnike, v katerih se pršice ne naselijo. Tako, na primer, pršice ne marajo spominske pene, ležišč iz srebrnih vlaken, ki so antialergijska, antibakterijska in antistatična, ter sintetične posteljnine, saj skoznjo alergeni ne morejo prehajati. Pri hudih alergijah morate posteljnino obvezno prati vsak teden na 60 stopinj C ter se v spalnici izogibati predmetov, na katerih se nabira prah. Iz sobe je najbolje odstraniti debele preproge ter prostor redno zračiti in ga ohranjati dovolj hladnega. V takšnih pogojih se boste zjutraj zbudili spočiti, pršice pa se bodo raje odselile kam drugam.

Tekst: Ambienti
Foto: Saloni pohištva Prevc

AKTUALNA AKCIJSKA PONUDBA VZMETNIC IN LEŽIŠČ

PRIPOROČAMO OGLED: SPALNICA, KI NUDI PESTRO IZBIRO POSTELJ - SPALNICA SAMBA

IZBOR VZGLAVNIKOV  

KAKRŠNO SPALNICO IMAMO, TOLIKO VELJAMO!  

ŽIVI SVOJE SANJE - Z DOBRIM LEŽIŠČEM.

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.