Alples studio BTC Ljubljana 01/ 541 18 20

Salon Dorfarje Kranj 04/ 502 19 00

 
 
 

Kontakt

ALPLES STUDIO BTC LJUBLJANA

Šmartinska 152
1000 Ljubljana

051 314 568

 01 541 18 20
 051 314 862
 alples.studio@prevc.si

SALON PREVC KRANJ
Dorfarje 17
4209 Žabnica

 04 502 19 00
051 314 861
 info@prevc.si

 
 
 

Bralni kotiček v otroški sobi

Bralni kotiček v otroški sobi

UDOBEN, PRIVLAČEN IN PRAKTIČEN.

LOKACIJA

Ko umeščate v otroško sobo bralni kotiček, je lokacija najpomembnejši dejavnik. Za bralni kotiček dejansko ne potrebujete veliko prostora, potrebujete pa mirno mesto brez motečih dejavnikov (denimo televizorja, računalnika), kjer bo otroku ali mladostniku udobno in bo lahko užival v listanju in branju knjig v svoji privatni coni. Razni neizkoriščeni koti, niše, omare, široke okenske police, prostori pod stopnicami … vse to je lahko odlična lokacija. Če imate težavo najti ustrezno mesto, ga pa lahko ustvarite tako, da postavite v kot sobe manjši indijanski šotor (zelo popularno) ali s pomočjo baldahina.

Nasvet: Čeprav je bralni kotiček majhen, naj vseeno nudi toliko prostora, da se vanj lahko stisne tudi odrasel.

                                              

ZA PRIJETNEJŠE SEDENJE 

Velike, mehke blazine za na tla, preproge, sedalne vreče, gugalniki in fotelji so za bralni kotiček odlična izbira. Vaš cilj naj bo ustvariti prostor, kjer bo otrok lahko bral, počival in se sproščal toliko časa kot bo želel in da ga ne bo po nekaj minutah zaradi neustreznega sedeža že vse veselje do branja minilo.  

                           

DOVOLJ SVETLOBE

Če bralni kotiček nima direktne dnevne svetlobe, morate poskrbeti, da je prostor dobro umetno osvetljen, s čimer preprečite prenaprezanje oči. Otroci imajo veliko veselja do branja s svetilkami, vendar potrebujejo znotraj bralnega kota tudi fiksno svetlobno telo.

       

OSEBNO IN Z NAVDIHOM

Izberite dekor in barve, ki odražajo otroško osebnost in tisto, kar imajo radi. Če denimo obožujejo zgodbo o Ostržku, lahko kotiček popestrite s stenskimi nalepkami tega junaka ali izberete barvno shemo iz slikanice; ravno tako kotiček prilagodite potrebam najstnika. Ta bo morda za branje uporabljal kar svojo posteljo, pisalno mizo ali samo preprogo na tleh. Vsekakor pa poskrbite, da bodo barve umirjene in svetle, izogibajte pa se kričečih, ki otroka samo razdražijo. K navdihu do branja pripomorejo tudi razni motivacijski reki in citati, ki jih lahko izobesite po stenah.

 

KNJIGE NAJ BODO DOSTOPNE

Knjige naj bodo razstavljene ali zložene tako, da bodo dostopne. Mlajši bralci se bodo raje lotili listanja knjig, če bodo videli naslovnice posameznih knjig in jih bodo lahko sami dosegli s police. Zato zanje izberite nižje in ožje police, na katere lahko knjige razporedite tako, da je vidna sprednja platnica. Pri starejših otrocih pa bo zadostovala že lična škatla ali košara za knjige, knjižni regali in police so lahko tudi na višini za odrasle. 

Tekst: Ambienti 
Foto: Saloni pohištva Prevc, Pinterest

AKTUALNA AKCIJSKA PONUDBA OTROŠKIH SOB, VZMETNIC IN LEŽIŠČ

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.