Alples studio BTC Ljubljana 01/ 541 18 20

Salon Dorfarje Kranj 04/ 502 19 00

 
 
 

Kontakt

ALPLES STUDIO BTC LJUBLJANA

Šmartinska 152
1000 Ljubljana

051 314 568

 01 541 18 20
 051 314 862
 alples.studio@prevc.si

SALON PREVC KRANJ
Dorfarje 17
4209 Žabnica

 04 502 19 00
051 314 861
 info@prevc.si

 
 
 

Rdeča daje energijo, modra pomirja.

Rdeča daje energijo, modra pomirja.

PRAVILNA IZBIRA BARV V OTROŠKI SOBI

Barve imajo sposobnost, da navdihujejo, vznemirijo, zdravijo in celo razburijo. To še posebej drži za otroke, ki so bolj občutljivi za vpliv barv kot odrasli. Zato je pravilna izbira odtenkov za otroško sobo še toliko pomembnejša. Prilagodite barve značajskim lastnostim otroka in mu tako omogočite, da se bo v svojem prostoru res počutil kar najbolje.

RDEČA

Rdeča ima sposobnost, da napolni z energijo, aktivira možgane, poviša srčni utrip in pospeši dihanje. Nekateri znanstveniki menijo, da prevelika izpostavljenost rdeči lahko spodbudi agresivno vedenje in nezmožnost koncentracije, imenitna pa je v majhnih odmerkih, kot dodatna, akcenta barva. Izberite jo za mirnega otroka, ki potrebuje več zunanje spodbude.

                          

 ORANŽNA

Oranžna je ena izmed najmanj raziskana barva v paleti. Je topla, prijazna in mladostna ter je kot takšna odlična za otroško sobo, saj spodbuja samozavest, odprtost (ekstrovertiranost) in samostojnost. V socialnem smislu pa otroke spodbuja h komunikaciji in sodelovanju.

                             

 RUMENA

Večina nas povezuje rumeno z občutki sreče in veselja. Študije tudi povezujejo to svetlo barvo z motivacijo: mehki rumeni toni pomagajo pri zbranosti, svetli pa izboljšajo spomin. Vendar je treba biti previden, da s svetlo rumeno ne pretiravate. V velikih odmerkih lahko spodbudi občutke razdraženosti in celo jeze.

  

ZELENA

Ta pomirjujoča, naravna barva ima na otroka zelo blagodejen vpliv. Znanstveniki so tudi ugotovili, da zelena spodbuja otrokovo hitrost branja in razumevanja. Zato ni nobene potrebe, da bi pri tej barvi varčevali, mirno ji lahko v otroški sobi namenite več prostora.

              

MODRA

Modra ima ravno nasprotni učinek kot rdeča: zmanjšuje občutke aniksioznosti in agresije, niža krvni tlak in pomirja srčni utrip. Otroci in mladostniki, ki imajo pogoste izbruhe trme in besa oziroma kakršne koli vedenjske težave, se bodo v modri sobi počutili zelo dobro.

                   

VIJOLIČNA

Vijolična je pogosto povezana s plemstvom, ambicioznostjo in samozavestjo. Je tudi barva strasti, kreativnosti, modrosti in duhovnosti. Ta globoka in emotivna barva je odlična pri spodbujanju občutkov empatije pri otrocih in sposobnosti vživljanja v druge. A če je vaš otrok že po naravi zelo občutljiv, vnos te barve v sobo raje omejite. 

                                       

ROZA

Čeprav je označena kot dekliška barva, ima zelo pomirjujoč učinek na oba spola. Vendar pa je v sobi roza barve hitro lahko preveč, zato jo kombinirajte z dekorativnimi predmeti in tekstilom v nevtralnih odtenkih.

                                          

TOPLE BARVE

Tople barve vnesejo v prostor občutek sreče, udobja, poleg tega naredijo večje, odprte sobe bolj intimne. Seveda to ne pomeni, da otroško sobo obdate samo v tople odtenke – te uporabite za osnovo, ki ji dodate tudi svetlejše in bolj drzne barve. 

     
HLADNE BARVE

Nekateri povezujejo hladne barve s sterilnimi okoljem, ki spominja na bolnišnice, vendar imajo v resnici hladne barve na otroke pomirjujoč učinek. Poleg tega velika večina hladnih barv optično poveča in odpre manjše sobe. Poskusite jih kombinirati s kremnimi odtenki, da v prostor vnesete še malo mehkobe in kontrasta, dodajte tudi udobne in mehke tekstilne dodatke za toplino.

                    

Tekst: Ambienti
Foto: Pohištvo Prevc, Pinterest

PRIPOROČAMO OGLED: 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.