Alples studio BTC Ljubljana 01/ 541 18 20

Salon Dorfarje Kranj 04/ 502 19 00

 
 
 

 
 
 

Kontakt

ALPLES STUDIO BTC LJUBLJANA

Šmartinska 152
1000 Ljubljana

051 314 568

 01 541 18 20
 051 314 862
 alples.studio@prevc.si

SALON PREVC KRANJ
Dorfarje 17
4209 Žabnica

 04 502 19 00
051 314 861
 info@prevc.si

 
 
 

Naj soba uresniči vse otroške sanje

Naj soba uresniči vse otroške sanje

Pri opremljanju otroške sobe najpogosteje gledamo na otrokove potrebe in njegovo starost. Na splošno pa velja, da naj bi bila oprema preprosta, nezahtevna za vzdrževanje, domiselna, hkrati pa naj bi nudila tudi varno igro. Zelo pomembno je, da že pri načrtovanju upoštevamo otrokove želje, interese in dejavnosti.

V otroški sobi otrok ne le spi, se igra in uči, to je tudi prostor za vse otroške ustvarjalne ideje in skrivnosti. Prostor za druženje s prijatelji, sošolci, pogosto tudi s sorojenci. Prav tako je kotiček, kamor se otrok zateče, ko želi biti sam, in je prostor, namenjen večernemu cartanju.

Otroška soba je otrokov planet, svet, v katerem mu je omogočeno igranje, sanjanje. Vaš malček raste in s tem tudi njegove potrebe – po prostoru za shranjevanje, spanje, delo in igro. Prav zato je starost otroka ali najstnika osnovna izhodiščna točka pri izbiri otroške sobe. Drugo vprašanje, na katerega moramo odgovoriti, je, za koliko časa kupujemo otroško sobo. Ali kupujemo zdaj za majhnega otroka, ko bo mladostnik, pa mu bomo kupili novo sobo? Mogoče pa bomo obstoječo sobo le nadgradili z elementi, ki jih potrebuje šolar, dijak, študent … Če razmišljamo ekološko in trajnostno, se odločimo za slednje. Če kupimo kakovostno sobo, lahko posamezne elemente, ki jih ne potrebujemo več, tudi prodamo ali podarimo naprej. Svetujemo izbiro takega programa otroških sob, ki omogoča dokup in dodajanje elementov.

                                   

POSTELJA, DOVOLJ VELIKA ZA CARTANJE

Osnovni elementi v otroški sobi so postelja, omara in pisalna miza. Večina otrok ima tudi nočno omarico in predalnik. Tisti, ki berejo, potrebujejo nočno luč, večina otrok pa ima na omarici telefon, ki služi kot budilka. Ali je to zdravo in primerno, naj presodijo starši. Predalnik služi za shranjevanje perila in oblačil, za igrače, zvezke in knjige. Majhni otroci ne potrebujejo veliko omar, bolj prostor za igrače in igro. Včasih je bila najpogostejša velikost postelje 90 x 200 cm, zdaj se večina odloči za posteljo velikosti 120x 200 cm, če je le na voljo dovolj prostora. Velikost postelje 140 x 200 cm pa je običajno namenjena mladostnikom. Nenazadnje so dragoceni vsi tisti večerni trenutki, ki jih z otrokom in knjigo s pravljicami lahko preživite skupaj v njegovi postelji. Pograd se izbere le takrat, če je stiska s prostorom, polvisoki pograd pa le izjemoma, saj je dostop do postelje prek lestve, spodaj pa so omare.

Hkrati z nakupom otroške sobe svetujemo izbiro ustreznega ležišča in posteljnega poda ter pisarniškega stola. Ne kupujte najcenejših, niti najdražjih ležišč. Ležišče izberite glede na težo otrok in naj ne bo pretrdo. Poskrbite za ustrezno zaščito ležišča pri majhnih otrocih in pri alergikih.

                                   

POMEMBNA JE VARNOST

Za varnost je v kakovostnih otroških sobah srednjega cenovnega razreda dobro poskrbljeno. Ročaji so prilagojeni otrokom, zaobljeni, niso ostri, so ergonomski in iz mehkih materialov, denimo iz gume. Če je v sobi več omar, so med seboj povezane, torej težje in je glede tega bolj varno. Če je omara ena sama, če gre za plitke omare globine 40 cm ali posamezen predalnik, svetujemo, da se pritrdijo na steno. Vsem toplo priporočamo strokovno montažo, pri čemer vam bo monter svetoval in vzpostavil vse potrebne varnostne ukrepe. Že ob nakupu se lahko odločite za strokovno usposobljenega monterja pohištva in prav to je dodana vrednost ob nakupu otroške sobe v salonih Prevc.

Pri izbiri materialov za otroške sobe je priljubljen iveral v različnih lesnih in barvnih dekorjih. Izbira modela otroške sobe in barv pa je stvar okusa, po navadi se lesni dekorji kombinirajo z barvami, barve niso le modra in lila, so tudi bolj nevtralne zelena, oranžna, bež, vsekakor pa je osnova svetla barva. Dodatki v otroški sobi so obvezni, večina otrok izbere stenske poličke in odprte regale za dekoracije, spominke, igrače, knjige … Otroško sobo se lahko poživi tudi s stenskimi nalepkami, senčili … Zagotovo pa je prav, da v izbiro sobe vključimo tudi otroka. Nenazadnje je želja prav vseh, da se bo v njej počutil dobro.

DOBRO IZKORIŠČEN PROSTOR

Drsna omara ali omara s klasičnimi vrati? Videz otroške ali mladinske sobe je modernejši, če je v njej omara z drsnimi vrati. Po navadi se drsno omaro izbere, če je prostor dolg in ozek in ni veliko prostora v nišah ali za odpiranje vrat. Večina omar za otroške sobe, izrisanih v naših salonih, pa ima klasična vrata in morda spodaj še nekaj zunanjih predalov. Otroci ne potrebujejo visoke omare z zgolj obešalno palico za oblačila, njihova oblačila so manjša. Če pa se že odločimo za to varianto, dodamo spodaj polico ali dve za odlaganje oblačil in posteljnine ali pa celo notranji predal. Tudi predal pod posteljo doda nekaj uporabnega prostora za oblačila, posteljnino in igrače. Z obiskom v salonih pohištva Prevc boste brez dvoma zmanjšali stres pri opremljanju in za svoj denar dejansko dobili, kar želite. Svetovalci že ob nakupu natrosijo veliko nasvetov za opremo otroške sobe. Bolje nasvet več kot premalo.

                                     

Avtorji: Nina Vučer in Prevc, saloni pohištva, d.o.o.
Foto: Prevc

BELE OTROŠKE SOBE

OTROŠKE SOBE PO EMEMENTIH

MLADINSKE SOBE Z VEČJO POSTELJO

VZMETNICE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.