Alples studio BTC Ljubljana 01/ 541 18 20

Salon Dorfarje Kranj 04/ 502 19 00

 
 
 

Kontakt

ALPLES STUDIO BTC LJUBLJANA

Šmartinska 152
1000 Ljubljana

051 314 568

 01 541 18 20
 051 314 862
 alples.studio@prevc.si

SALON PREVC KRANJ
Dorfarje 17
4209 Žabnica

 04 502 19 00
051 314 861
 info@prevc.si

 
 
 

Toplina v moderni kuhinji

Toplina v moderni kuhinji

Vas privlačijo moderne, minimalistične kuhinje, čistih linij in monokronih barv, hkrati pa se bojite, da bi takšna kuhinja delovala preveč mrzlo, sterilno in neosebno? Brez skrbi, v resnici imate lahko oboje: moderno kuhinjo, ki ji z nekaj triki dodate potrebno toplino in prijetno domačnost.

Prva stvar, na katero pomislite ob moderni kuhinji, je njena čista oblika, brez dekoracij, z zelo malo vzorci ter v barvni shemi, ki običajno niha med belo, kremno, sivo, črno in včasih tudi mešanico teh odtenkov. Vse skupaj na prvi pogled precej ledeno, kajne? A le na prvi pogled. Kajti sodobna kuhinja deluje neosebno in preveč sterilno le takrat, kadar je slabo načrtovana. To pomeni, da je z nekaj ključnimi elementi ravno tako lahko topla in prijetna kot katera koli druga kuhinja.

LES OGREJE

Čisto drugačen, bolj prijeten občutek boste v moderni kuhinji imeli, če jo boste obogatili z lesom. Izbirate lahko med različnimi barvami in vrstami lesa, vendar se najbolje obnesejo tiste, ki ne učinkujejo preveč rustikalno (brez grč). Taka sta denimo bor in hrast, ki je rezan tako, da so linije v lesu navpične in zelo čiste. Les je lahko vključen kot delovna površina, osnovni material za omarice, del kuhinjskega otoka ali pa se odločite za lesena tla. 

                               

IZBIRA BARV               

Če imate kuhinjo v hladnih tonih, jo ogrejte s toplimi barvami stene ali obloge za delovno površino. Oranžni, rdeči, limetino zeleni in zlati toni so topli, hkrati pa elegantni in ne rušijo modernega karakterja kuhinje. Sicer pa tudi popularna siva barva lahko učinkuje kot termofor, samo pravi odtenek morate izbrati, namesto pepelnatega raje takšnega, ki ima rjavkasti podton.

                                      

USTVARITE GLOBINO

Še bolj napredna strategija za več topline je dodajanje globine v kuhinjo, pri čemer vam lahko pomaga tudi strokovnjak. Občutek topline ni vedno odvisen samo od izbora barv, temveč predvsem od globine, ki jo nudijo posamezne površine. Na primer ploščice, razgaljena opeka ali kamen dajejo več globine kot kakšna enovita obloga, ki enakomerno odbija svetlobo.

                                  

PREPROGA

Enolično, moderno kuhinjo, kjer je vse strogo začrtano in gladko, lahko omehčate z dodajanjem različnih tekstur. Te razbijejo monotonost, razgibajo prostor in ga naredijo bolj vabljivega. Priporočamo, da izberete element, ki popestri in otopli ambient. Na primer preproga prinese v prostor povsem novo dimenzijo, pa še greje v noge med kuhanjem.

UMETNOST

Pozabite na velike posege v prostor, tudi že minimalna dekoracija je lahko povsem dovolj, da je počutje v kuhinji v trenutku drugačno. Obesite na steno umetniško sliko, eksperimentirajte s stenskimi nalepkami, fototapetami ali pisanimi ploščicami in v hipu bo ambient bolj srčen, prijazen.

           

PRAVA SVETLOBA

Naravna svetloba je še eden od virov topline. Če v kuhinji nimate dovolj velikih oken, skozi katere bi prodiralo sonce, se poslužite stropnih luči (vgrajenih ali reflektorjev), ki oddajajo toplo svetlobo.

                                           

KOVINE

Kovinski elementi (armature, ročaji, gospodinjski aparati …) so nepogrešljiv dodatek modernih kuhinj. A izognite se tistih v hladnih tonih, kot je nerjaveče jeklo. Zlato, baker, medenina so boljša izbira, sploh kadar so v kontrastu z belimi ličnicami omar ali drugimi hladnimi barvami.

Tekst: Ambienti
Foto: Saloni pohištva Prevc, Pinterest

BELE MODERNE KUHINJE * TOPLE BARVE V KUHINJI * PRIJETNE STEKLENE OBLOGE

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.