Alples studio BTC Ljubljana 01/ 541 18 20

Salon Dorfarje Kranj 04/ 502 19 00

 
 
 

Kontakt

ALPLES STUDIO BTC LJUBLJANA

Šmartinska 152
1000 Ljubljana

051 314 568

 01 541 18 20
 051 314 862
 alples.studio@prevc.si

SALON PREVC KRANJ
Dorfarje 17
4209 Žabnica

 04 502 19 00
051 314 861
 info@prevc.si

 
 
 

Odpiranje kuhinjskih omaric

Odpiranje kuhinjskih omaric

Poznavalci pravijo, da je ključ oblikovanja v detajlih in za kuhinje to gotovo drži. Dostikrat sploh ne opazimo večjih elementov, saj smo nehote osredotočeni na navidezno malenkost, ki pa je v resnici pomemben del kuhinje, in sicer na način odpiranja in zapiranja omaric ter predalov. Moderne kuhinje so pogosto kar brez ročajev, zato pa imajo toliko bolj sofisticirane »skrite« odpiralne mehanizme.

ROČAJI

Najbolj klasičen način odpiranja kuhinjskih omaric je z ročaji. Teh je vsaj toliko vrst kot je kuhinj, vendar boste najpogosteje opazili takšne v obliki gumbov, podolgovatih ročajev in različnih utorov v ličnicah.

                                    

Gumbni ročaji so na vratca pritrjeni z enim vijakom, narejeni pa so iz najrazličnejših materialov (nerjaveče jeklo, cink, medenina, bron, steklo, kristal, plastika, les …).

Podobni so podolgovati ročaji, le da se jih na omarice običajno pritrjuje z dvema vijakoma ali več, posebej ojačani in debelejši ročaji pa so narejeni za ličnice vgradnih aparatov (npr. hladilnik), saj so običajno tudi bolj obremenjeni.

                  

Še ena od manj pogostih oblik ročajev so tako imenovani skodelični oziroma pol-mesečni ročaji. Uporablja se jih za predale, pri čemer prste zataknete pod ročaj in jih ne ovijete okoli njega.

VZMETNI MEHANIZEM 

Pri modernih kuhinjah lahko ročaje nadomešča tudi vzmetni mehanizem. Navzven je videti, kot da je takšne omarice nemogoče opreti, vendar pa vzmet, nameščena na notranji strani, opravi vse delo. Vi samo pritisnete vratca navznoter, s tem sprostite vzmet in omara se samodejno odpre. Ko jo želite zapreti, vratca zopet potisnete navznoter, dokler ne zaslišite klika, kar nakazuje, da se je vzmet spet zaskočila.

Prednosti kuhinjskih omaric brez ročajev so številne (ne zatikate se vanje z oblačili, otroci pa si pri padcu v kuhinji lahko prihranijo celo kakšno buško), od slabosti pa velja omeniti čiščenje, saj se na vratcih zaradi pritiskanja poznajo prstni odtisi.

                             

IZREZANI ROČAJI 

Kaj pravite na izrezane utore v vratcih namesto ročajev? Pogosto se zanje odločijo tisti, ki želijo posebej minimalistični videz omaric. Izrezan utor je lahko najrazličnejših oblik, od trikotnega, okroglega ali pravokotnega.

                               

Lahko pa gre za utor, ki poteka po vrhnjem robu vratc (običajno je oblečen v plastično ali aluminijasto maso), vanj zataknete prste in omarico odprete z enostavnim potegom.

                          

DRSNI MEHANIZEM 

Še ena od možnosti odpiranja in zapiranja kuhinjskih omar je drsni mehanizem. Podobno kot pri garderobni omari potegnete vrata na desno/levo stran, pri čemer je več možnosti: vratca se zložijo v obliki harmonike, ostanejo ob strani (v tem primeru ne morete imeti odprtih sosednjih omar) ali jih obrnete za 90 stopinj in zložite v niši ob robu omare (žepna vrata). Drsni mehanizem naj omogoča mehko odpiranje in zapiranje, zaradi česar bo odpiranje vratc manj hrupno, bolj nežno in prijetno.

                                                        

DVIŽNI MEHANIZEM 

Predali in kuhinjske omarice se zaprejo in odprejo več kot 80-krat na dan. Pri tem naj imajo podporo praktičnih tehnologij. Za viseče omarice je, na primer, pogosto v uporabi hidravlični dvižni mehanizem ali pa imajo vgrajen elektromotor, ki se ga upravlja preko stikala. Tako je dvižna vratca mogoče s stikalom električno zapreti s pritiskom gumba.

 

ROLO VRATCA 

Znana so tudi kot garažna vrata. V modernih kuhinjah niso prav pogosta, kar je škoda, saj so imeniten dodatek, ki pritegne pozornost. Primerna so za omare, v katerih skrivate gospodinjske aparate, ki so vsakodnevno v uporabi (blender, kavni aparat, opekač …). Običajno se jih zapira od zgoraj navzdol, pri čemer se posamezne lamele (kovinske, iz umetne mase, lesene) navijajo v rolo, ko jih potiskate navzgor.

                   

Tekst: Ambienti
Foto: Pinterest, Saloni pohištva Prevc

KUHINJE Z VGRAJENIMI ROČAJI  *KUHINJSKI ROČAJI  *KUHINJSKI ELEMENTI

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.