0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Kuhinja visoki sijaj ali mat – primerjamo za lažjo izbiro

Kuhinje

Apartmaji

Katera je prava za vas: kuhinja visoki sijaj ali mat? Priznati moramo, da so tudi med zaposlenimi v salonih pohištva Prevc mnenja deljena – marsikdaj je odločilni dejavnik za izbiro nič drugega kot osebni okus. Dejstvo je, da sta obe različici lepi, a le ena bo krasila vaš kuhinjski prostor. Kako se torej odločiti, da boste zadovoljni še leta po nakupu? Poglobite se skupaj z nami v prednosti in slabosti tako mat kuhinj kot kuhinj visokega sijaja – verjamemo, da bo izbira lažja.
Kuhinja visoki sijaj ali mat – primerjamo za lažjo izbiro


Ko izbirate kuhinjo po meri, je treba misliti na mnogo stvari. Iz kakšnih materialov bo narejena, kako velike bodo omarice, kakšne barve in sloga bo, nenazadnje pa tudi na zaključni sloj omaric. Kar se tiče zaključka front oz. ličnic, je na voljo kuhinja visoki sijaj ali mat, obstajajo pa tudi delno sijoče različice. Spoznajmo najprej značilnosti kuhinj z visokim sijajem, nato pa preučimo še mat različice.

Kuhinja visoki sijaj ali mat? To je zdaj vprašanje.

Moderne kuhinje s frontami v visokem sijaju se najbolj podajo v moderne domove. Zanje so praviloma značilne enovite ličnice omaric, ki odbijajo svetlobo, kar je tudi eden od ključnih razlogov, zakaj so tovrstne kuhinje, sploh bele, tako priljubljene. Od kod lesket? Običajno so sijoče kuhinjske omarice prevlečene z akrilnim zaključkom, ki daje gladko teksturo in videz ogledala. Na voljo je v najrazličnejših barvah.

A ker je sijoč zaključek v prostoru precej dominanten, svetujemo, da za kuhinjo v visokem sijaju izberete bolj decentne barve. Samo pomislite: se vam bo sijoča kuhinja v živo rdeči barvi zdela dobra ideja tudi čez 20 let? Obstaja bojazen, da se je boste naveličali, zato zaupajte strokovnjakom in izberite umirjene barve.

Ravno iz tega razloga je bela kuhinja visoki sijaj med našimi strankami najbolj priljubljena. Gre za klasično kuhinjo in brezčasno izbiro, ki je tako lepa kot funkcionalna hkrati. Bele fronte se lepo podajo v vsak interijer, poleg tega pa so najbolj preproste za čiščenje. Resnična win-win kombinacija.

kuhinja visoki sijaj ali mat - na sliki kuhinja v visokem sijaju


Prednosti kuhinje visoki sijaj

Če izberete kuhinjo z omaricami v visokem sijaju, se zaradi odbijanja svetlobe prostor zdi večji in bolj odprt, kot je v resnici. Zato so te kuhinje nadvse primerne za majhne domove. Odboj svetlobe pa je tudi bonus pri temnejših barvah kuhinj, saj vam ni treba skrbeti, da bi temen odtenek posrkal iz prostora vso svetlobo.

Še ena od prednosti je popolnoma preprosto čiščenje kuhinje v visokem sijaju. To je posebej dobrodošla informacija za vse z majhnimi otroki. Enostavno uporabite krpo iz mehke bombažne tkanine, čistilo za steklo ali samo malo vode in omarice obrišete, da dobite brezhibno čisto površino. Priljubljene krpe iz mikrovlaken za čiščenje visokega sijaja niso primerne, saj lahko na površini povzročijo drobne praske, ki jih ni mogoče odstraniti. Tudi klasična čistila za kuhinjo pogosto vsebujejo majhne delce, ki lahko sijajno površino opraskajo.

kuhinja visoki sijaj ali mat - na sliki kuhinja v visokem sijaju      kuhinja visoki sijaj ali mat - na sliki kuhinja v visokem sijaju 

kuhinja visoki sijaj ali mat - na sliki kuhinja v visokem sijaju     kuhinja visoki sijaj ali mat - na sliki kuhinja v visokem sijaju


Slabosti kuhinje visoki sijaj

Kot vsaka stvar imajo tudi bleščeče kuhinje nekatere pomanjkljivosti. Na primer tole: prstni odtisi, umazanija in praske so veliko bolj vidni na površini s sijajem kot na mat ali polsijoči (sploh če se odločite za temnejše barve). A ker je čiščenje kuhinje visoki sijaj enostavno, morda to za vas sploh ne bo igralo nobene vloge.

Druga slabost pa je, da so običajno tovrstne kuhinje nekoliko dražje od mat različic.

Povzemimo torej na kratko značilnosti kuhinj v visokem sijaju:

  • najboljše za svetle barve,

  • idealne za majhne kuhinje, da prostor deluje večji,

  • površina je občutljiva, potrebno je pogosto čiščenje, ki je sicer enostavno,

  • brezčasne in elegantne.


kuhinja visoki sijaj ali mat - na sliki mat kuhinja      kuhinja visoki sijaj ali mat - na sliki mat kuhinja 


Prednosti mat kuhinje

Mat kuhinjske fronte delujejo umirjeno in elegantno, zato so idealne za vas, če so vam všeč močne in temne barve, kot sta antracitna ali barva skrilavca. Zelo dobro se ujamejo z naravnimi materiali, kot je les, kamen, jeklo ali beton, zato se pogosto uporabljajo za odprte prostore v industrijskem slogu.

Še ena super prednost je, da se na mat površini umazanija manj opazi kot na visokem sijaju, tudi prstni odtisi niso tako očitni, ampak …

Slabosti mat kuhinje

Že res, da na mat površini umazanija ni tako opazna, a vam toplo priporočamo, da mastne madeže in kapljice obrišete takoj, sicer se lahko zažrejo v površino. Zakaj pride do tega? Mat zaključek je rahlo porozen, zato lahko sčasoma vpije tekočine. Take madeže je nato precej težko očistiti. Svetujemo vam, da za čiščenje mat kuhinjskih omaric uporabljate mehko bombažno krpo in nežno, brezbarvno čistilo za kuhinjo. Na ta način bodo fronte še dolgo ostale lepe kot prvi dan.

Sledijo značilnosti mat kuhinj na kratko za lažjo odločitev:

  • idealne za temne barve,

  • odlično izpadejo v odprtih prostorih,

  • madeži so manj opazni kot pri kuhinjah v visokem sijaju, vendar je čiščenje bolj zahtevno,

  • nevpadljive in modne.


3D IZRIS KUHINJE



kuhinja visoki sijaj ali mat - na sliki mat kuhinja


S temi vprašanji razrešite dilemo “kuhinja visoki sijaj ali mat”

So v vašem gospodinjstvu majhni otroki?

Majhni otroci = veliko prstnih odtisov, kar pomeni več dela s čiščenjem. Pri dilemi “kuhinja visoki sijaj ali mat” gre pri družinah z majhnimi otroki točka v korist mat kuhinjam.

Imate na razpolago velik ali majhen prostor?

Če imate na voljo majhen prostor, dobi v dilemi “kuhinja visoki sijaj ali mat” točko kuhinja svetlih barv s površinami v visokem sijaju, saj se na ta način prostor vizualno poveča.

Kateri stil in barve pohištva so vam bolj pri srcu?

Če so vam všeč svetle barve, je bela kuhinja v visokem sijaju verjetno prava izbira za vas. Če pa imate raje temne in drzne barve, potem je boljša izbira mat kuhinja, saj je videti bolj brezčasna in nevpadljiva.

kuhinja visoki sijaj ali mat - odločitev za mat kuhinjo


Iz zakladnice znanja svetovalcev v salonih Prevc …

In še ta koristna informacija: odboj svetlobe od sijočih omaric je veliko večji na visečih elementih kot na podpultnih, saj so bolj na višini oči. Če si želite sijoče kuhinje, ne da bi vas pri tem preveč motil pogled na prstne odtise in morebitne madeže, ki jih dnevno na omaricah puščajo otroci, si morda za viseče elemente izberite visoki sijaj, za podpultne pa mat ali polsijoči zaključek.

Enako velja, če si želite kuhinje temnejše barve ali vsaj kombinacijo temnejših in svetlejših omaric. V tem primeru temnejše načrtujte zgoraj, kjer niso toliko na dosegu umazanih prstov (zlasti otroških), in spodnje v svetlejši barvi, na kateri umazanija ni tako opazna.

Naj na koncu zmaga kuhinja, ki vam je najbolj všeč 

V članku smo predstavili prednosti in slabosti tako mat kuhinj kot tistih z visokim sijajem. A nekaj so smernice, drugo pa osebne preference. Če vam je kuhinja z visokim sijajem bolj všeč, si jo preprosto omislite, kljub temu da imate doma majhne otroke. In tudi majhen prostor lahko čudovito izpade z mat frontami, čeprav strokovnjaki bolj priporočajo sijoče površine. Poslušajte srce  – naši svetovalci v salonih pohištva Prevc bodo naredili vse, da boste zadovoljni.


Nazaj na seznam

Plačilna sredstva

maestro mastercard visa 

leanpay diners club

Sofinanciranje spletne strani in spletne trgovine je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Evropski sklad za regionalni razvoj Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo