Alples studio BTC Ljubljana 01/ 541 18 20

Salon Dorfarje Kranj 04/ 502 19 00

 
 
 

Kontakt

ALPLES STUDIO BTC LJUBLJANA

Šmartinska 152
1000 Ljubljana

051 314 568

 01 541 18 20
 051 314 862
 alples.studio@prevc.si

SALON PREVC KRANJ
Dorfarje 17
4209 Žabnica

 04 502 19 00
051 314 861
 info@prevc.si

 
 
 

Barvite otroške sobe spodbujajo in razveseljujejo

Barvite otroške sobe spodbujajo in razveseljujejo

Otroške sobe so svet v malem, zato je v opremljanje otroške sobe potrebno vdahniti nekaj domišljije, nagajivosti, pa tudi funkcionalnosti in premišljenosti. Otroška soba bo z otrokom rasla in se kot njegovo zavetje spreminjala glede na otrokove želje in potrebe. Tudi če je prostor, ki smo ga namenili otroški sobi majhen, je lahko soba, namenjena spanju, igranju in preživljanju prostega časa, pravo malo razkošje.

Pogostokrat si sorojenci želijo deliti sobo, zato je pri urejanju otroške sobe za dva, potrebno razmisliti, kateri kos pohištva potrebuje kateri od otrok in kako sobo prilagoditi tako, da se bosta v njej oba dobro počutila. Šoloobvezni otroci poleg postelje potrebujejo pisalno mizo z nekaj predali ali omarico, kjer shranjujejo šolske potrebščine. Omaro z oblačili lahko otroka v otroški sobi za dva, delita, saj tako v sobi ostane še veliko prostora, ki ga otroci nujno potrebujejo za igro in raziskovanje.

BARVE V OTROŠKI SOBI

Otroci imajo radi pisane in živahne barve, takšne kot jih ponuja narava. Že dojenčki zaznavajo kontraste, na začetku le črno in belo, po 4. mesecu starosti pa tudi vse ostale barve. Narejenih je bilo ogromno raziskav in študij, ki so potrdile, da so barve zelo pomembne za otrokov razvoj. Zato jih pri opremljanju otroške sobe brez skrbi vključimo. Izognimo se le črni, sivi in rjavi barvi, ki jih otroci običajno ne marajo. V primeru poslikav v otroški sobi, jih uporabimo le minimalno, le za kakšne tanjše obrobe.

BELA je nevtralna in umirjena barva, ki je primerna prav vsepovsod. Če je uporabimo preveč, pa lahko deluje preveč hladno in nas spominja na bolnišnico. Najprimernejša je za strop in zidove, v otroških sobah je odlična za podlago stenskim nalepkam, fotografijam ali ilustracijam na steni.

ZELENA spominja na travo in drevesa, na naravo. V otroških sobah, predvsem v sobah dojenčkov, je zelo primerna predvsem v nežnih pastelnih barvah. Z zeleno barvo dojenčku pomagamo, da lažje zaspi.

RUMENA je barva sonca. Poživlja in spodbuja koncentracijo, kreativnost, komunikativnost in motoriko. Ima dober vpliv na dihalne organe in živčevje. 

ORANŽNA je topla in polna življenja. Spodbuja delavnost, veselje in osebnostno rast. Če otroci radi dolgo spijo, jim bo oranžna barva v pomoč pri jutranjem vstajanju.

 

RDEČA je barva ognja in moči. Od vseh barv najbolj spodbuja aktivnost, pri zelo aktivnih malčkih  lahko celo sproža nemir in nespečnost. Ni primerna za otroke, ki imajo že po naravi preveč energije, niti za sobe dojenčkov.

VIJOLIČNA je barva domišljije in skrivnostnosti, lahko pa povzroči potrtost in melanholijo, če jo je preveč. V otroški sobi jo je najbolje uporabiti v pastelnem tonu. 

MODRA spodbuja natančnost, razumskost in spomin. Spada med barve, ki so najprimernejše za otroško sobo, saj se ob tej barvi otroci lažje osredotočijo in učijo. Ima mnogo odtenkov: turkizna, kraljevsko modra, mornarsko modra, indigo, pastelno modra, pariško modra … 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.