0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Kuhinja, najpomembnejši prostor našega doma

Kuhinje

Na prvem mestu je kakovost materialov. Pri podobi kuhinje pa imajo pomembno vlogo tudi trendi.
Kuhinja, najpomembnejši prostor našega doma

Kuhinja je z leti postala najpomembnejši prostor v zavetju našega doma in skozi zgodovino doživela mnogo preobrazb. Ker kuhinjsko pohištvo kupujemo za deset in več let, je na prvem mestu kakovost materialov. Pri podobi kuhinje pa imajo pomembno vlogo tudi trendi, ki se prav tako spreminjajo. Nekateri se obdržijo dlje časa, na druge hitreje pozabimo.

Temno pohištvo, temne stene, les, odprte police, kovinski detajli v črni barvi, temne armature, to so nekateri poudarki v novih kuhinjah. Trendi so bili opaženi že v prejšnjih sezonah mednarodnih pohištvenih sejmov, kjer predstavljajo smernice v oblikovanju in pri pohištvu za različne prostore.

V novih kuhinjah je poudarek na kakovostnih in trajnih materialih. V ospredju so naravni materiali, s katerimi vnesemo v stanovanje domačnost in toplino. Veliko je lesa (na primer orehovega, hrastovega in tudi drugih temnejših vrst), največkrat v kombinaciji s kamnom, marmorjem in kovino, iz katerih so izdelane delovne površine.

Nepogrešljive so tudi visoke omare, ki jih zapirajo gladke površine z dodatkom stekla, skozi katero se vidi vsebina. Ne manjka pa niti karseda velik delovni otok, na katerem so shranjevalne, delovne in kuhalne površine. Znova pa se pojavljajo tudi odprte police.

Kuhinja tudi po novih smernicah ostaja središče družinskega dogajanja, ki ni omejeno le na pripravo hrane in prehranjevanje, ampak gre za druženje ob hrani in nasploh skupno preživljanje časa, ko smo doma. Včasih pa vanjo povabimo še prijatelje in sorodnike na obisku, ki se nam lahko pridružijo tudi pri kuhanju.

Domače kuhinje

Na razstavnih prostorih so kuhinje razmeroma velike, a v domačem okolju ni vedno tako. Včasih je treba vse spraviti na majhno kvadraturo, vendar to še ne pomeni, da kuhinja ne more biti sodobno zasnovana in funkcionalna.

Sodobna kuhinja je prilagojena sodobnim uporabnikom, ima malo stenskih elementov, malo odprtih polic, kakšna polička je le za začimbe in dekoracijo. Vsa posoda je pospravljena v omaricah, z izjemo rustikalnih kuhinj, kjer je odprtih polic in poličnikov več. Običajno ima kuhinja dve ali tri visoke elemente, ki segajo od tal do stropa, višine od 210 do 230 cm, kjer sta vgrajeni pečica in hladilnik, ter je tudi prostor za shrambno omaro. V večini kuhinj je, če seveda prostor dopušča, umeščen tudi delovni otok ali polotok.  

               

Delovni pulti v kuhinjah so standardne globine 60 cm. Vedno bolj pa se uporablja globlji pult, globine vsaj 70 cm, saj se s tem pridobi več delovne površine in dodaten prostor ob steni za shranjevanje in pripomočke. V spodnjih nizih elementov prevladujejo predali širine od 30 do 120 cm s polnim izvlekom in obveznim mehkim zapiranjem. Priljubljene so tudi izvlečne košare, ki se jih da naročiti že od 15 cm širine dalje. Tudi predali v podnožju so praktična rešitev v majhnih kuhinjah. Ročaji so običajno daljši, kromirani, priljubljeni so tudi vgrajeni ročaji na vratih in predalih.

Bela barva v matiranih in lakiranih izvedbah je še vedno najpogostejša izbira za domače kuhinje, in sicer v kombinaciji z lesom, kot je hrastov dekor v svetlejših odtenkih. Med odtenki se vedno bolj pojavlja tudi barva magnolije. Pri kuhinjah v rustikalnem slogu pa so poleg bele in barve magnolije, zaželene še barve v zeleni in drugih naravnih odtenkih. Med materiali za kuhinjsko pohištvo prevladuje mediapan ali iveral, za izdelavo kuhinjskih pultov pa laminat (v debelini štirih cm), ki je zelo odporen. Tu je še stena, nad delovnim pultom, ki so je nekoč oblagali v glavnem s keramičnimi ploščicami, pozneje s steklom, danes pa se nekateri odločijo za kaljeno steklo, drugi keramiko večjih dimenzij, tretji pa za lesne dekorje.

Opažene so spremembe, ki so se zgodile v tem prostoru, večina je povezanih z večjo funkcionalnostjo. Na primer višina spodnjih omaric skupaj s pultom je bila včasih 85 cm, zdaj se večina odloči za delovno površino na višini 91 cm. Delovni otok ali polotok ponuja več delovne površine. Samostoječe dekorativne nape so zdaj skorajda samoumevne, včasih so bile v kuhinjah le redko. Pečica je zdaj vedno dvignjena in ne pod kuhalno ploščo. V kuhinji so vedno tudi shranjevalne  omare, ki jih včasih ni bilo.

Tekst: Aleksandra Zorko, Delo in dom



Nazaj na seznam

Plačilna sredstva

maestro mastercard visa 

leanpay diners club

Sofinanciranje spletne strani in spletne trgovine je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Evropski sklad za regionalni razvoj Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo