0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Ta bo moja najmanj dvajset, če ne celo štirideset let ...

Kuhinje

Apartmaji

Letošnji trendi narekujejo odprte kuhinje. To pomeni odprte police in odlagalne površine in odprte regale v kuhinjskem otoku.
Ta bo moja najmanj dvajset, če ne celo štirideset let ...

Letošnji trendi narekujejo odprte kuhinje, kar pomeni odprte police in odlagalne površine, odprte regale v kuhinjskem otoku. Odprte so tudi omarice pod gospodinjskimi aparati, na primer pod pečico. V ospredju je kombinacija moderne kuhinje in rustikalnega pridiha.

Tisti, ki si boste zaželeli kuhinjo v trendih, boste tako imeli čim več odprtih polic, kombinacijo več lesnih barv, vrata in predale v dveh barvah lesa, stensko oblogo pa boste izbrali v tretji barvi in pult v četrti barvi. 
Med barvami prevladujejo tople in svetle hrastove barve, rjavi toni, bela in magnolija, smetanasta barva, siva in antracit odtenki.

OTOK IN ČIM VEČ DELOVNE POVRŠINE

Šankov v kuhinji ni več, otoki pa so obvezni, če le prostor to dopušča. Klasičen otok je globine 97 centimetrov, dolžina pa po želji oziroma glede na velikost prostora. Že pri načrtovanju kuhinje je potrebno misliti na čim več delovne površine. Običajna je postavitev kuhinje v eni liniji z otokom ali kuhinja v obliki črke L oz. kotna kuhinja, kjer je en del kuhinjski polotok, kar pomeni, da je otok s pultom povezan z drugimi kuhinjskimi elementi v liniji. Nekatere kuhinje imajo tudi poseben zajtrkovalni kotiček, ki ga ponavadi predstavlja podaljšan pult.

MISLITI NA OPTIMALNA DELOVNA OPRAVILA

Velik prostor je enostavno opremiti, saj je običajno dovolj odlagalne in shranjevalne površine ter delovne površine. V tem primeru je kuhinjski otok lahko poljubne dolžine. Paziti je treba le, da se delovna opravila opravi optimalno, da ni prevelike razlike med vodo in štedilnikom ter da je hladilnik blizu kuhinjskih elementov, če je samostoječ.
Pri opremi manjšega prostora je treba poskbeti za dovolj delovne površine, med koritom in štedilnikom pa naj bo tekoči meter delovne površine. Paziti je treba še na delovni trikotnik hladilnik - štedilnik - pomivalno korito. Obvezno je že ob izrisu potrebno misliti na več predalnikov različnih dolžin.

KUHINJSKI PULTI IN OBLOGE

Običajni pult je laminat v lesnem dekorju debeline štiri centimetre, pulti pa so lahko debeli tudi do deset centimetrov. Manj je povpraševanja po kamnitem pultu iz granita in po pultu iz kerrocka. Ko pomislimo na čiščenje, bi kuhinjski mojstri vsem priporočali gladke in vzdržljive pulte iz nevpojnih materialov. Proizvajalci delovnih pultov ponujajo tudi take, ki so obstojni do določene temperature in ne prepuščajo tekočin, kot na primer olje.
Stenske obloge so vizualno največkrat v istem lesnem dekorju kot pult, moderne kuhinje imajo steklo, rustikalne pa keramiko. In ja, keramika večjih dimenzij je spet aktualna, predvsem pri rustikalnih kuhinjah.

KOTI - IDEALNE REŠITVE NI

Idealne rešitve v kotnih elementih ni. Pri kotnih elementih je možno izbrati izvlečno košaro ali ledvičke, vrtljive ali klasične police. Še vedno pa je nekaj prostora v vsakem kotu neizoriščenega. Čiščenje izvlečnih košar, ledvičk in vrtljivih polic pa tudi ni enostavno. 

NE KUPUJTE NAJCENEJŠE

Splošno in preverjeno pravilo pri izbiri bele tehnike je: Ne kupujte najcenejše!
Trenutno prevladuje izbor indukcijske kuhalne plošče, pečice s pirolizo in nekaj tudi kombinacij navadne in parne pečice za bolj zdrav način priprave hrane. Hladilnikov je več vgradnih, samostoječi pa pridejo v poštev le, če prostor to dopušča in ti stojijo tik ob kuhinji.

ODSVETUJEMO VISOKE ELEMENTE

Večina tistih, ki kuhinjo že imajo, po izkušnjah načrtovalcev kuhinj želi visoke elemente, s katerimi bi zapolnili prostor do stropa, kar pa odsvetujemo. Maksimalna višina kuhinjskih elementov je 231 centimetrov skupaj s podnožjem. Podnožje pulta je visoko deset ali petnajst centimetrov, lahko pa je po želji še višje. Pri tem je priporočljivo, da se višino delovne površine določi glede na višino tistega, ki največ kuha. Starejši ob nakupu kuhinje še vedno želijo klasične kuhinjske omarice z vrati, mi pa vam priporočamo čim več elementov s predali, ker je preglednost veliko večja in vse je enostavno dostopno. Predali v kuhinji prenesejo težo do 80 kilogramov.  

Kuhinja naj ima čim več predalnikov. Vsi predali imajo polni izvlek in mehko zapiranje. Dolžina predalov je različna - od 30 do 120 centimetrov. Da je predal uporaben, se lahko vanj doda protizdrsna podloga, vložek za pribor in razdelilnik za posodo in krožnike. Dobra rešitev so tudi shrambne omare z notranjimi izvlečnimi predali. 

Ko se odločate za nakup kuhinje, pomislite na vse, saj vam bo kuhinja služila dvajset ali celo štirideset let. Naj bodo torej materiali, barve, aparati in kuhinjski elementi izbrani čim bolj funkcionalno in trajno.


Avtorica: Andreja Podlogar
Objavljeno: MOJ DOM, marec 2020
Viri: saloni pohištva Prevc
Arhiv slik: saloni pohištva Prevc 


Nazaj na seznam

Plačilna sredstva

maestro mastercard visa 

leanpay diners club

Sofinanciranje spletne strani in spletne trgovine je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Evropski sklad za regionalni razvoj Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo