0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Kako skrbeti za oblazinjeno pohištvo?

Dnevne sobe

Oblazinjeno pohištvo ima večjo moč, kot si morda mislite, zanj pa moramo tudi poskrbeti.
Kako skrbeti za oblazinjeno pohištvo?

Oblazinjeno pohištvo ima večjo moč, kot si morda mislite, saj zmore hladen in neoseben ambient spremeniti v topel in udoben dom. S pravilno skrbjo in nego pa lahko takšnemu pohištvu podaljšate življenjsko dobo ter ga ohranjate tudi na pogled lepega zelo dolgo časa.

 

Vzdrževanje oblazinjenega pohištva
Vzdrževanje oblazinjenega pohištva

Način vzdrževanja oblazinjenega pohištva je v prvi vrsti odvisen od tega, iz kakšnega materiala je oblazinjenje. Torej, ali gre za pravo usnje, skaj, mikrotkanino ali kakšen drug material. Vsaka tkanina, naravna ali sintetična, ima svoje lastnosti, prednosti in slabosti, ki jih je dobro poznati že ob nakupu, kot tudi način vzdrževanja.

Kako torej ravnati, da bodo vaši usnjen kavč, udoben naslanjač, tabure, v mehkobo odeto posteljno ogrodje ali tapecirani jedilniški stoli svojo barvo, čvrstost, čistost ... obdržali leta in leta – in to kljub temu, da imate doma morebiti hišne ljubljenčke s kremplji in dolgo dlako ali otroke, ki mimogrede naredijo škodo na takšnih kosih pohištva? Med drugim lahko pomagajo že enostavni triki: bledenje barve preprečite na primer tako, da pohištva ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi (uporabljate senčila), razne zaščitne prevleke pa preprečujejo nastanek madežev.

Ne boste verjeli, ampak pohištvu v nekaterih primerih lahko škodi celo zrak. Kadar se v njem zadržujejo onesnaženi delci (nikotin od kajenja, kuhinjske vonjave in podobno) se lahko zažrejo v tkanine oblazinjenega pohištva. V tem primeru je nujno redno prezračevanje prostorov, z odpiranjem oken ali prisilnim prezračevalnim sistemom, ki odpadni zrak sproti odvaja iz prostora.

Sesanje
Redno sesanje je najboljši način čiščenja in vzdrževanja oblazinjenega pohištva, saj s tem preprečite nabiranje prahu in umazanije med vlakni. Za sesanje uporabite mehko krtačo, ki mora biti čista in predvsem nemastna. Lahko kupite tudi dve in imate eno posebej za sesanje oblazinjenega pohištva. Kote in ozka mesta pa posesajte z ozkim in dolgim nastavkom.

Točkovno čiščenje
Nesreče se dogajajo in tudi vam se bo zgodilo, da boste po oblazinjenem pohištvu morda polili kozarec rdečega vina ali vroče kave. Madež takoj popivnajte s čisto prepognjeno krpo, pri tem pa ga ne drgnite. Včasih že takšno pivnanje v celoti odstrani madež, zlasti če je tkanina zaščitena s posebnim slojem repelenta, ki preprečuje vpijanje. Sicer pa madež lahko lokalno odstranite s čistilom in vodo oziroma topilom in vodo (odvisno od tega, kaj priporoča proizvajalec). Čistilo nanesite na madež, nežno ga drgnite v krožnih gibih, nato pa področje posesajte.

Še preden se lotite kakršnega koli čiščenja, preverite navodila proizvajalca. Načeloma velja, da potrebuje oblazinjeno pohištvo vsaki dve leti globinsko čiščenje (odvisno od uporabe, barve, vzorcev ...), v vmesnem obdobju pa čiščenje po potrebi. Čistilo vedno testirajte na manjšem delu tkanine, ki je skrita pred pogledi.
Takole čistite različna oblazinjenja:

  • Bombažna vlakna so pogosto uporabljena v tapetništvu, njihova trpežnost pa je odvisna predvsem od šivov in zaključka. Če je bombaž predpran (to je običajno pri blazinah), potem ga lahko čistite z milnico in vodo. Vedeti morate, da bo bombaž na neposredni sončni svetlobi zbledel.
  • Platno je zelo trpežno in zato ga za oblazinjenje pogosteje izbirajo družine z otroki. Vanj se radi zažirajo delci umazanije, zato ga je treba redno sesati. Snemljive platnene prevleke je možno prati tudi v pralnem stroju.
  • Damask tkanine delujejo zelo formalno. Redno jih je treba krtačiti in nežno sesati, da se izognete poškodbam in lomljenju vlaken.
  • Lan se kot prevleka za pohištvo najbolje obnese v dnevnih sobah. Zahteva profesionalno čiščenje, predvsem pa ga zavarujte pred direktnimi sončnimi žarki.
  • Mikrotkanine so zelo popularne pri družinah z otroki. So mehke na dotik in omogočajo pester izbor barv in vzorcev, odporne so na madeže ter jih je enostavno čistiti s čistilom in vodo.
  • Usnjeno pohištvo je priljubljena izbira, saj je nezahtevno za vzdrževanje. Redno ga je treba sesati in po potrebi obrisati z mokro, vendar čim bolj ožeto krpo. Za usnje se dobi tudi posebno negovalno sredstvo, ki ohranja sijaj, prožnost in preprečuje pokanje.

Ni vsako oblazinjenje primerno za vse situacije in vse življenjske sloge. Sintetična vlakna so, denimo, primerna za sobe, ki se jih veliko uporablja in so bolj obremenjena. Če imate živali, pa, nasprotno, izberite tkanino, ki nima muckastih, dolgih vlaken ali preveč teksture.

Tekst: Ambienti
Fotografije: Saloni pohištva Prevc


Nazaj na seznam

Plačilna sredstva

maestro mastercard visa 

leanpay diners club

Sofinanciranje spletne strani in spletne trgovine je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Evropski sklad za regionalni razvoj Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo