0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Kuhinjski otok - da ali ne?

Kuhinje

Apartmaji

Kuhinjski otok ni nujno ustrezna rešitev za vsako kuhinjo, včasih je celo bolje, da ga nimamo. Razlogi za in proti. Preberite.
Kuhinjski otok - da ali ne?

Umestitev otoka v kuhinjo je odličen način za povečanje delovnih in shranjevalnih površin, ki jih v tem prostoru vedno primanjkuje. Na prvi pogled je torej kuhinjski otok win-win situacija: pridobitev za prostor in uporabnika. Pa vendar: kuhinjski otok ni nujno ustrezna rešitev za vsako kuhinjo, včasih je celo bolje, da ga nimamo.
Na kaj je torej treba paziti pri načrtovanju idealnega otoka?

 

Prednosti kuhinjskega otoka je mnogo: več delovnih površin, več shranjevalnih omar, prostor za posedanje, možnost namestitve gospodinjskih aparatov in korita. V odprtem tlorisu lahko med delom ob kuhinjskem otoku klepetate z ljudmi, ki so v dnevni sobi ali jedilnici, celo nadzorujete otroke medtem ko delajo domačo nalogo. Po drugi strani pa kuhinjski otok s seboj prinese tudi pomisleke: stroške izvedbe, lahko tudi zmoti klasični trikotnik korito/štedilnik/hladilnik in s tem povzroči disfunkcionalnost kuhinje. Poglejmo podrobneje:

Namen
Kuhinjski otok lahko izpolnjuje vseh pet kuhinjskih funkcij: shranjevanje, priprava, kuhanje, postrežba, pomivanje. Preden začnete z njegovim načrtovanjem, se morate odločiti, katero od teh funkcij bo otok izpolnjeval. Zakaj? Ker bo to nadalje vplivalo na njegovo širino in globino ter na prostor za večje gospodinjske aparate.
Če imate v kuhinji dovolj prostora za širši kuhinjski otok, vanj lahko umestite več kuhinjskih postaj, denimo štedilnik in korito. Veliko ljudi želi okoli otoka imeti tudi možnost za sedenje, kar pa ni vedno praktično, sploh kadar se na otoku kuha in so vsepovsod odloženi lonci.
V primeru otoka s štedilnikom morate nad kuhalno ploščo poskrbeti tudi za odvajanje odpadnega zraka, vonjav in pare z napo, medtem ko pri otoku s koritom ne pozabite niti na pomivalni stroj, ki lahko stoji desno ali levo od korita, pod njim pa je smiselno imeti več košev za ločeno zbiranje odpadkov.

Prevelik
Prevelik otok kuhinjo utesni. Splošno pravilo je, da morate okoli otoka imeti vsaj 100 do 120 cm odprtega prostora, sicer o njem raje ne razmišljajte. Tudi pri kuhinjah, ki so ožje od 4 metrov strokovnjaki ne priporočajo vgradnje otoka, na primer pri kuhinjah v U obliki naj bo odprtega prostora med obema stranema vsaj 3 metre, da pride v poštev tudi umestitev otoka, sicer bo prostor deloval preveč klavstrofobično.

Ovirano gibanje
Kuhinjski otok mora biti umeščen tako, da ne moti gibanja med koritom, štedilnikom in hladilnikov, kar imenujemo tudi kuhinjski ali delovni trikotnik. Ta pot mora biti brez ovir, sicer bo delo v kuhinji neučinkovito in celo stresno. V manjših odprtih kuhinjah z otokom lahko otok zajeda tudi v prostor jedilnice, zaradi česar tam zmanjkuje prostora. V tem primeru je zagotovo boljše, da otoka nimate.

Premajhen
Kuhinjski otok naj bo širok vsaj 90 cm, da bo uporaben in funkcionalen. Če nimate dovolj prostora za takšno dimenzijo, si lahko namesto stacionarnega otoka omislite premično blok postajo na kolesih ali preprosto mizo, s čimer si boste z manjšimi stroški povečali delovni prostor. Premično blok postajo ali mizo lahko kadarkoli tudi odstranite in tako sprostite kuhinjo.
Smernice obstajajo tudi za globino otoka, in sicer naj bi ta znašala vsaj 120 cm. Na takšno površino lahko namestite dva stola ali dve standardni omarici.

Preveč sedežev
Veliko ljudi meni, da je čar kuhinjskega otoka predvsem v tem, da ponuja tudi možnost posedanja, da tu namesto za mizo pojeste zajtrk ali poklepetate z gosti, medtem ko pripravljate kosilo. Ko se odločate, koliko stolov bo okoli otoka, zagotovite, da bo imel vsak sedeči vsaj 60 cm prostora. Sicer se lahko zgodi, da se bodo med seboj nehote suvali s komolci.

Si ga sploh lahko privoščite?
Mimo stroškov ne boste mogli, zato pred načrtovanjem kuhinjskega otroka razmislite o finančnem vidiku. Otok poviša stroške kuhinje za dodatne omarice in delovno površino, otok je prav tako treba opremiti s primernimi svetili, elektriko in vodo. Kaj pa v primeru talnega gretja? Takrat je postavitev otoka treba načrtovati že prej, preden sploh vlijete estrihe ...

Zabaven
Kuhinjski otok je idealen element, s katerim lahko v kuhinjo vnesete barvo. Pozabavajte se z kontrastnimi delovnimi površinami ali ličnicami omaric, pa tudi s stoli. Vseeno pa pazite, da se otok nevidno zlije s kuhinjo in tudi ostalo opremo doma, sploh kadar je kuhinja del odprtega tlorisa.

Tekst: Ambienti

Foto: Saloni pohištva Prevc


Nazaj na seznam

Plačilna sredstva

maestro mastercard visa 

leanpay diners club

Sofinanciranje spletne strani in spletne trgovine je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Evropski sklad za regionalni razvoj Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo