0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Načrtovanje kuhinje: v 6 korakih do praktične in lepe kuhinje

Kuhinje

Za načrtovanje kuhinje še zdaleč ni dovolj samo razmislek o videzu, slogu in barvah prostora, kjer boste kuhali. V kuhinji je ključna funkcionalnost, ki jo je s pametnim načrtovanjem mogoče zlahka doseči. Sledijo nasveti za postavitev kuhinje, ki bo s pomočjo svetovalcev iz pohištvenih salonov Prevc ne samo lepa, ampak tudi praktična.


1. korak: poiščite všečne ideje za vašo novo kuhinjo

Dobro načrtovanje kuhinje se začne z brskanjem po spletu, obiskom pohištvenih salonov in zbiranjem idej, kaj vam je sploh všeč. Šele ko spoznate, kaj vse je na voljo na trgu, si lahko bolje predstavljate, kakšne elemente in aparate si želite. A na kaj vse je treba biti pozoren?

  • Izbira sloga: Ali vas privlači moderen videz kuhinj, rustikalna toplina ali večna klasika? Razmislite o estetiki, ki vam je najbolj blizu, in poiščite primere všečnih modelov kuhinj – bodisi na spletu bodisi v salonih.

  • Barvna paleta: Izberite barvno shemo, ki vam je najbolj pri srcu. Ne bojte se eksperimentirati z barvnimi kombinacijami, da izrazite svojo osebnost. Največjo izbiro barv boste našli pri lakiranih frontah.

  • Videz kuhinje: ste pristaš mat površin ali kuhinj visokega sijaja? V članku na povezavi vam za lažjo odločitev za načrtovanje kuhinje predstavljamo prednosti in slabosti obeh tipov kuhinj.

načrtovanje kuhinje - zbiranje idej


2. korak: izmerite prostor in razmislite o najprimernejši obliki kuhinje

Pred prvim posvetom in izrisom kuhinje v pohištvenih salonih Prevc je treba kar se da natančno izmeriti prostor, kjer bo stala vaša nova kuhinja. Če priključki v prostoru še niso določeni, se lahko o njih pogovorite na posvetu in jih popolnoma prilagodite izgledu vaše kuhinje po meri. Nujno izdelajte skico prostora in jo prinesite na načrtovanje kuhinje v salon, da boste lahko lažje razpravljali o svojih željah.

A kako izmeriti vaš prostor in narediti skico?

  • Narišite tloris kuhinje ter izmerite razdaljo med stenami in višino stropa s pomočjo laserske merilne naprave ali klasičnega merilnega traka. Tam, kjer bo stala kuhinja, naj bo razdalja med stenami izmerjena na vsaj treh mestih po višini, da se ugotovijo morebitne neravnine.

  • V tloris vnesite natančen položaj oken in vrat ter ne pozabite na višino in globino okenske police. Zabeležite tudi, kam se okna in vrata odpirajo.

  • Vrišite tudi položaj grelnih teles, vtičnic in stikal za luči ter seveda priključkov za štedilnik, vodo in odtoke.

  • Posebno pozornost namenite vogalom in kotom. Zlasti v starejših hišah ali stanovanjih v starejših stavbah skorajda ni pravih kotov.

  • Če bo vaša kuhinja mansardna, izmerite, kakšna sta naklon in višina stropa, da vemo, koliko prostora je na voljo v vertikali.

Od oblike in dimenzij prostora je odvisno, kakšen tip kuhinje po meri bo za vas najprimernejši. Mogoče vam prostor dopušča le linearno kuhinjo, morda pa bo lepo funkcionirala kotna kuhinja ali celo kuhinjski otok.


načrtovanje kuhinje - izmera prostora


3. korak: upoštevajte, da je za načrtovanje kuhinje ključna funkcionalnost

Kaj vam pomaga lepa kuhinja, če ni praktična in funkcionalna? Načrtovanje kuhinje mora nujno upoštevati številne ergonomske zakonitosti.

  • Širina kuhinjskih pultov: optimalna širina oz. globina je 60 cm.

  • Višina kuhinjskih elementov: prilagojena mora biti vaši telesni višini. Optimalno višino pulta določite tako, da upognete roko pod kotom 90 stopinj in od te višine odštejete 15 centimetrov. Dobljen rezultat je idealna višina pulta za vas.

  • Praktična razporeditev delovnih površin ali delovni trikotnik: razdalje med glavnimi delovnimi območji v kuhinji (priprava živil – kuhanje – pomivanje) naj bodo kratke. Sledijo si naj v logičnem vrstnem redu, ki sledi korakom priprave obroka (obrnite vrstni red, če je kuhar levičar). Skupna dolžina med tremi osrednjimi točkami delovnega trikotnika (hladilnik, pomivalno korito, štedilnik) naj bo krajša od 6,6 metra. Pri linearni kuhinji si naj delovna območja logično sledijo, pri kuhinji z otokom oz. polotokom ali kotni kuhinji pa se odločite za delovni trikotnik. 

  • Potreben prostor: potrebnih je 60 cm za hladilnik in 60 cm za kuhalno ploščo z vsaj 30-cm odmikom od stene ali visokega elementa, dolžina delovne plošče naj bo minimalno 80 cm.

  • Minimalni odmiki: zgornji elementi naj bodo vsaj 50 cm nad delovno ploščo, kuhinjska napa pa še višje – vsaj 65 cm nad njo, v primeru plinskega kuhališča celo 75 cm. Razdalja med dvema nizoma kuhinjskih elementov oz. med kuhinjskim nizom in steno naj bo med 90 in 120 cm.

načrtovanje kuhinje - funkcionalnost


4. korak: odločite se, kakšni bodo aparati in oprema kuhinje

Na trgu je na voljo ogromna izbira različnih tipov omaric in predalov, ki vam bodo nudili dovolj prostora za shranjevanje ter vam hkrati olajšali delo. Ponudba gospodinjskih aparatov različnih znamk je še bolj bogata. Sledi oprema kuhinje, s katero se nam zdi načrtovanje kuhinje najbolj praktično:

  • Predali s polnim izvlekom in tihim zapiranjem: super pregled nad vsebino ter brez nepotrebnega ropota pri zapiranju predalov.

  • Izvlečne omare: odličen pregled nad vsebino, možnost podpultne ali visoke izvlečne omare.

  • Posebne rešitve za kotne omarice: vrtljivi elementi in izvlečne ledvičke za preprosto dostopanje do vsebine.

  • Dvižna vrata pri zgornjih elementih: veliko udobja pri odpiranju vrat, dobra preglednost in varnost med delom.

  • Aparati, vgrajeni na višini: brez nepotrebnega sklanjanja, delo v kuhinji je varnejše in prijetnejše.

Če kuhinjo z aparati nabavite v naših salonih, vam leseni del in aparate dobavimo hkrati. Leseni del vam brezplačno zmontiramo, aparate pa brezplačno vgradimo.

načrtovanje kuhinje - oprema kuhinje


5. korak: razmislite o proračunu

Za načrtovanje kuhinje je pomemben tudi razmislek o proračunu. Pred izrisom si odgovorite na naslednji vprašanji:

  • Kakšen je najvišji še sprejemljiv znesek, ki ste ga pripravljeni odšteti za novo kuhinjo?

  • Boste potrebovali dodatno financiranje v obliki kredita ali imate dovolj lastnih sredstev?

Če bo svetovalcu jasno, kakšen je še zadnji sprejemljiv znesek za vas, bo zanj načrtovanje kuhinje lažje. Lažje vam bo svetoval o rešitvah v kuhinji, ki vam lahko prinesejo prihranke. Na ta način se boste izognili negativnim presenečenjem, do katerih lahko pride, če proračun ni dorečen.

načrtovanje kuhinje - proračun


6. korak: pripravite se na izris v salonih pohištva Prevc

Tako, prijavili ste se na izris kuhinje v enem od salonov Prevc. Načrtovanje kuhinje bo potekalo gladko, če boste na svetovanje prišli opremljeni z naslednjimi informacijami:

  • fotografija trenutnega kuhinjskega prostora,

  • izrisan tloris z vrisanimi okni, vrati, električno napeljavo in vodovodnimi priključki,

  • podatek o viru energije za pečico in kuhalno ploščo,

  • fotografije z všečnimi modeli za lažje načrtovanje kuhinje

  • specifične želje, npr. vgradni kuhinjski aparati, velikost pomivalnega korita ipd.

načrtovanje kuhinje - izris kuhinje


Naši svetovalci vam bodo glede na specifike prostora, želje in zakonitosti funkcionalne kuhinje pripravili izris, ki je najbolj optimalen za vas in vaš proračun. Vzemite si čas in prespite naš predlog. Verjamemo, da bo naše skupno načrtovanje kuhinje obrodilo sadove in bomo skupaj ustvarili vašo kuhinjo iz sanj. Kuhinje blagovnih znamk Dankuchen, Alples in Varia Purion iz naših salonov čakajo, da vaše in naše ideje zaživijo.




Nazaj na seznam

Plačilna sredstva

maestro mastercard visa 

leanpay diners club

Sofinanciranje spletne strani in spletne trgovine je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Evropski sklad za regionalni razvoj Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo