Alples studio BTC Ljubljana 01/ 541 18 20

Salon Dorfarje Kranj 04/ 502 19 00

 
 
 

Kontakt

ALPLES STUDIO BTC LJUBLJANA

Hrvaška ulica 8
1000 Ljubljana

051 314 568

 01 541 18 20
 051 314 862
 alples.studio@prevc.si

SALON PREVC KRANJ
Dorfarje 17
4209 Žabnica

 04 502 19 00
051 314 861
 info@prevc.si

 
 
 

Premišljena oprema jedilnice

Premišljena oprema jedilnice

Za udobno sedenje

Število stolov, ki jih boste razporedili okoli mize se lahko določi na različne načine. Kajti dve mizi, ki imata enako veliko površino zgornje ploskve, lahko gostita popolnoma različno število ljudi, odvisno od njune oblike in postavitve. Načeloma velja, da za enega sedečega potrebujete vsaj 60 cm prostora za mizo, pa tudi med posameznima stoloma naj bo nekaj deset cm razlike, kar omogoča zadostno udobje za komolce in kolena. Tisti, ki sedi na koncu mize, naj ima do roba oziroma do nog vsaj še 30 cm prostora.

 

Tradicionalni ali moderni stoli?

Stoli za jedilnico so najrazličnejših barv in materialov. Tisti, ki prisegate na tradicionalen videz, boste izbrali lesene stole, medtem ko se privrženci sodobnega sloga lahko odločite med kombinacijo usnja, jekla in kroma. Izbira stolov naj bo odvisna predvsem od prostora, v katerega jih boste postavili, upoštevajte pa vsaj naslednje:

1. Če je prostor manjši, se vanj podajo manjši stoli v svetlejših barvah, medtem ko so za velike in svetle prostore primernejši večji stoli v temnih oziroma intenzivnejših barvah.

2. Če imate majhne otroke, izberite lesene ali plastične stole. Razlog je lažje vzdrževanje.

3. Običajna nosilnost posameznega stola je okoli 120 kg. Če imate v gospodinjstvu težje osebe, boste morali imeti tudi stole z močnejšim okvirjem.


Okrogla ali kvadratna?

Velikost jedilnice je osnova za izračun, kako veliko mizo si lahko privoščite. Načeloma velja, da so pravokotne mize primernejše za dolge in ožje prostore, medtem ko se okrogle mize bolje odrežejo v manjših, kvadratnih prostorih. Za okroglo mizo pa vsak sedeči potrebuje več prostora kot za pravokotno, računajte vsaj 80 cm na osebo.

   

Globina mize

Minimalna globina jedilne mize je 70 cm. Če želite več prostora za servirno posodo in krožnike oziroma če običajno obedujete tako, da strežete jedi v posodah na sredini mize, potem potrebujete vsaj 90 cm globoko mizo.

Razmik med mizo in steno oziroma pohištvom

Če se le da, pustite med robom mize in steno ali drugim pohištvom 90 cm prostora. To omogoča nemoten prehod okoli mize tudi takrat, ko so ob njej sedeči. Idealen pa bi bil vsaj 120 cm razmik.

 


Prostor pod mizo

Imate stole z rokonasloni? Potem poskrbite, da jih boste lahko neovirano potisnili pod mizo, kadar ne bodo v uporabi. Med rokonasloni in mizno ploskvijo naj bo okoli 15 cm prostora.  Prav tako je pod mizo treba imeti dovolj prostora, da sedeči lahko prekriža noge, priporočljivo je računati vsaj 50 cm na osebo.  


Preproge

Preproga pod jedilno mizo mora biti tako velika, da nudi prostor vsem stolom tudi takrat, kadar jih odmaknemo od mize, ko vstajamo. Sega naj vsaj 60 cm preko roba mize, tako noge stolov ne bodo zdrsnile z nje ali se zatikale v njen rob.

   

Lestenec

Pri osvetljevanju jedilnice se običajno odločimo tudi za lestenec nad jedilno mizo ali vsaj v bližini. Ta mora omogočiti dovolj svetlobe, da sedeči ob mizi niso v senci, hkrati pa ne sme biti moteč. Če ga obesite prenizko, ne boste dobro videli človeka na drugi strani mize, če bo previsoko, pa bo svetloba slabša. Obesite ga približno 75 cm nad mizno ploskvijo.

  

Iz pulta v mizo

Trend na področju jedilniškega pohištva je, da sta kuhinja in jedilnica združeni v enem prostoru in sicer tako, da se kuhinja iz delovne površine nadaljuje v jedilno mizo ali pa da je jedilna miza podaljšek kuhinjskega otoka. Miza je s putom lahko poravnana ali nekaj centimetrov nižja oziroma višja. Takšna rešitev je izredno praktična v majhnih prostorih, paziti je treba le na to, da jedilna površina ne omejuje kuhanja.

 

Barve

Nenazadnje je zelo pomembna tudi barvna shema jedilnice. Barve vplivajo na naše razpoloženje, nas v nekem prostoru zadržujejo ali pa nezavedno preženejo iz njega. Zelo moderna je kombinacija svetlejše kuhinje in temnejše jedilnice, pri čemer je lahko miza tudi črna, stoli pa naj se ujemajo s ploščicami v kuhinji. Bele jedilnice nikoli ne bodo iz mode, kot tudi ne preproste linije miz in stolov ter malo dekorativnih elementov, s čimer jedilnica deluje bolj pomirjujoče in urejeno.

Tekst: Ambienti
Foto: Saloni pohištva Prevc, Pinterest

JEDILNICE PREVC

AKTUALNA AKCIJSKA PONUDBA KUHINJ

 

Ne spreglejte

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.