Alples studio BTC Ljubljana 01/ 541 18 20

Salon Dorfarje Kranj 04/ 502 19 00

 
 
 

Kontakt

ALPLES STUDIO BTC LJUBLJANA

Šmartinska 152
1000 Ljubljana

051 314 568

 01 541 18 20
 051 314 862
 alples.studio@prevc.si

SALON PREVC KRANJ
Dorfarje 17
4209 Žabnica

 04 502 19 00
051 314 861
 info@prevc.si

 
 
 

Dva otroka v eni sobi? Zakaj pa ne!

Dva otroka v eni sobi? Zakaj pa ne!

NASVETI ZA OPTIMALNO UREDITEV DELJENE SOBE

Majhna stanovanja žal dostikrat ne omogočajo vsem staršem, da bi za vsakega otroka uredili svojo sobo. Tako sta v eni največkrat nastanjena po dva, kar lahko pripelje do napetosti in konfliktov med njima. Temu pa se da čisto enostavno izogniti. Soba mora biti le opremljena tako, da vsakemu od otrok nudi določeno mero zasebnosti in individualnega prostora – tako se bodo otroci v njej odlično počutili in se še dolgo v odraslo dobo spominjali, kako lepo obdobje so preživeli skupaj.

  • OBLIKOVANJE PROSTORA: SKUPNI IN LOČENI KOTIČKI

Ko načrtujete sobo za dva, vzemite tloris na papirju in vanj narišite kroge, ki nakazujejo spalne in igralne/delovne kotičke vsakega od otrok. Opazili boste, da se nekateri krogi prekrivajo in drugi ne. Prekrivajoči krogi prikazujejo skupni prostor, ločeni pa so otrokova zasebna sfera. Tak zemljevid lahko uporabite za lažje načrtovanje, kje in kako bo v takšni sobi stalo pohištvo, predvsem pa razmišljajte o tem, koliko zasebnosti potrebuje vsak od otrok. V mislih imejte spol, starost, interese in njihove značajske lastnosti. Za občutljivega malčka, ki ga hitro zmotita hrup in nered, bo morda deljena soba nočna mora. V tem primeru boste znotraj nje nujno morali s pregradami (omarami, ipd.) ali kako drugače ustvariti zasebni kotiček.

                  

  • PREGRADA: OHRANJA MIR

Postaviti pregrado v prostoru je lahko hkrati funkcionalno in estetsko. Razni odprti knjižni regali namreč stilsko ustvarilo ločnico, vsakemu od otrok zagotovijo potrebno zasebnost in omogočijo, da si svojo stran uredijo in opremijo po svojih željah. Tudi razni paneli z zabavnimi vzorci ali baldahini/zavese ob posteljah so lahko dobra rešitev. Če je izvedljivo, pa ne gre zanemariti niti  zložljivih mini vrat.

                          

  • NEVTRALEN DIZAJN: POMIRJA

V deljeni sobi stavite na nevtralne oblike in barve, sploh če imate otroka obeh spolov. Tako se izognete napetostim, ki bi nastale, če bi dali prednost le dekliški ali fantovski paleti barv in vzorcev. Veliko bolje se obnesejo naravni motivi, ki delujejo pomirjujoče ter tudi v prihodnosti, ko so otroci večji, omogočajo lažje kombiniranje z dodatki, ki si jih izbere vsak posamezni otrok. Posteljnina, okrasne blazine, stenske nalepke, dekorativni dodatki … so imenitni prehodni kosi, ki se lahko spreminjajo skupaj z željami otrok.

                  

  • OBLIKA POSTELJE: PROSTORSKE ČAROVNIJE

Nenazadnje je treba razmišljati tudi o tem, kako bodo otroci spali. Možnih načinov je več: če prostor dopušča, se odločite za dve postelji z nočnimi omaricami med njima, kar je klasična simetrična postavitev. Druga priljubljena možnost pa je pograd, s katerim izkoristite višino ter prostor na tleh namenite za drugo pohištvo ali oblikovanje igralnega kotička. Postavitev pograda je lahko različna, postelji sta lahko v L obliki ali ena neposredno nad drugo, kar je najbolj ekonomično. Pred samo odločitvijo seveda pretehtajte, kaj najbolj ustreza danim razmeram in tudi željam vaših otrok.

                                             

Tekst: Ambienti
Foto: Saloni pohištva Prevc, Pinterest

PRIPOROČAMO OGLED: 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.