0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Dva otroka v eni sobi? Zakaj pa ne!

Otroške sobe

Soba mora biti opremljena tako, da vsakemu otroku nudi zasebnost in individualni prostor – tako se bodo otroci v njej odlično počutili in se še dolgo v odraslo dobo spominjali, kako lepo obdobje so preživeli skupaj.
Dva otroka v eni sobi? Zakaj pa ne!

NASVETI ZA OPTIMALNO UREDITEV DELJENE SOBE

Majhna stanovanja žal dostikrat ne omogočajo vsem staršem, da bi za vsakega otroka uredili svojo sobo. Tako sta v eni največkrat nastanjena po dva, kar lahko pripelje do napetosti in konfliktov med njima. Temu pa se da čisto enostavno izogniti. Soba mora biti le opremljena tako, da vsakemu od otrok nudi določeno mero zasebnosti in individualnega prostora – tako se bodo otroci v njej odlično počutili in se še dolgo v odraslo dobo spominjali, kako lepo obdobje so preživeli skupaj.

  • OBLIKOVANJE PROSTORA: SKUPNI IN LOČENI KOTIČKI

Ko načrtujete sobo za dva, vzemite tloris na papirju in vanj narišite kroge, ki nakazujejo spalne in igralne/delovne kotičke vsakega od otrok. Opazili boste, da se nekateri krogi prekrivajo in drugi ne. Prekrivajoči krogi prikazujejo skupni prostor, ločeni pa so otrokova zasebna sfera. Tak zemljevid lahko uporabite za lažje načrtovanje, kje in kako bo v takšni sobi stalo pohištvo, predvsem pa razmišljajte o tem, koliko zasebnosti potrebuje vsak od otrok. V mislih imejte spol, starost, interese in njihove značajske lastnosti. Za občutljivega malčka, ki ga hitro zmotita hrup in nered, bo morda deljena soba nočna mora. V tem primeru boste znotraj nje nujno morali s pregradami (omarami, ipd.) ali kako drugače ustvariti zasebni kotiček.

                 

  • PREGRADA: OHRANJA MIR

Postaviti pregrado v prostoru je lahko hkrati funkcionalno in estetsko. Razni odprti knjižni regali namreč stilsko ustvarilo ločnico, vsakemu od otrok zagotovijo potrebno zasebnost in omogočijo, da si svojo stran uredijo in opremijo po svojih željah. Tudi razni paneli z zabavnimi vzorci ali baldahini/zavese ob posteljah so lahko dobra rešitev. Če je izvedljivo, pa ne gre zanemariti niti  zložljivih mini vrat.

                           

  • NEVTRALEN DIZAJN: POMIRJA

V deljeni sobi stavite na nevtralne oblike in barve, sploh če imate otroka obeh spolov. Tako se izognete napetostim, ki bi nastale, če bi dali prednost le dekliški ali fantovski paleti barv in vzorcev. Veliko bolje se obnesejo naravni motivi, ki delujejo pomirjujoče ter tudi v prihodnosti, ko so otroci večji, omogočajo lažje kombiniranje z dodatki, ki si jih izbere vsak posamezni otrok. Posteljnina, okrasne blazine, stenske nalepke, dekorativni dodatki … so imenitni prehodni kosi, ki se lahko spreminjajo skupaj z željami otrok.

                   

  • OBLIKA POSTELJE: PROSTORSKE ČAROVNIJE

Nenazadnje je treba razmišljati tudi o tem, kako bodo otroci spali. Možnih načinov je več: če prostor dopušča, se odločite za dve postelji z nočnimi omaricami med njima, kar je klasična simetrična postavitev. Druga priljubljena možnost pa je pograd, s katerim izkoristite višino ter prostor na tleh namenite za drugo pohištvo ali oblikovanje igralnega kotička. Postavitev pograda je lahko različna, postelji sta lahko v L obliki ali ena neposredno nad drugo, kar je najbolj ekonomično. Pred samo odločitvijo seveda pretehtajte, kaj najbolj ustreza danim razmeram in tudi željam vaših otrok.

                                             

Tekst: Ambienti
Foto: Saloni pohištva Prevc, Pinterest


Nazaj na seznam

Plačilna sredstva

maestro mastercard visa 

leanpay diners club

Sofinanciranje spletne strani in spletne trgovine je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Evropski sklad za regionalni razvoj Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo