Alples studio BTC Ljubljana 01/ 541 18 20

Salon Dorfarje Kranj 04/ 502 19 00

 
 
 

Kontakt

ALPLES STUDIO BTC LJUBLJANA

Šmartinska 152
1000 Ljubljana

051 314 568

 01 541 18 20
 051 314 862
 alples.studio@prevc.si

SALON PREVC KRANJ
Dorfarje 17
4209 Žabnica

 04 502 19 00
051 314 861
 info@prevc.si

 
 
 

Kuhinja in dnevna soba v enem prostoru

Kuhinja in dnevna soba v enem prostoru

Tako kot smo ljudje lahko bolj odprti ali bolj zadržani, so tudi kuhinje dveh sort: takšne, ki so rade samostojne, postavljene v svojem prostoru (kot je bilo popularno desetletja nazaj), ter tiste, ki ne marajo biti osamljene in si prostor rade delijo z dnevno sobo ali jedilnico. V slednjem primeru ni nobenih (predelnih) sten, ki bi jih ločevale, tloris je odprt in zračen. Poglejmo, katere so prednosti združevanja kuhinje in dnevne sobe v enem prostoru ter kakšne morebitne slabosti.

Odprti tlorisi imajo prednosti in slabosti

     

NEKDAJ SERVIRNA SOBA

Odprti tlorisi so prevladujoči arhitekturni trend od 90. let prejšnjega stoletja dalje, pojavljati pa so se začeli že takoj po drugi svetovni vojni, ko je klasični, formalni slog gradnje zamenjal bolj neformalni stil in je kuhinja postopoma postajala center doma.

Pred tem so bile namreč hiše večinoma grajene tako, da se je z glavnega hodnika dostopalo do različnih sob, ki so vsaka zase služile svoji funkciji. Pri tem je bila kuhinja dostikrat umeščena čisto v zadnji del hiše, ker je bila smatrana za nekakšno servisno sobo, v njej so se zadrževali le kuharji, morda služabniki, nikakor pa vanjo niso imeli vstopa obiskovalci.

         

LOČNICA OBSTAJA

Odprti tloris, kot ga poznamo danes, je vsekakor bolj praktičen in povezovalen. Običajno sta v enem prostoru združeni kuhinja in jedilnica, jedilnica in dnevna soba ali kar vse troje. Odprti tloris pa ne pomeni, da med sabo posamezne enote niso nekako ločene, večinoma pa gre za blage, subtilne prehode; meja je lahko kavč, kuhinjski otok, stopnišče v višje nadstropje, različne barve sten, kamin in podobno.

 

PLUSI »ODPRTE« KUHINJE

  • Vizualno večje: Kadar ni sten, ki bi ločevale kuhinjo in pridružene prostore (bodisi jedilnico ali dnevno sobo) pomeni, da je kuhinja videti večja, kot je v resnici. Zato je odprti tloris še posebej primeren za manjša stanovanja, saj je bolj zračen in lažje prehoden, medtem ko v velikih hišah lahko deluje celo prevelik in zato hladen.
  • Družabnost: Radi vabite k sebi goste? Odprt koncept kuhinje vam omogoča, da ste z gosti ali drugimi družinskimi člani vedno v socialni interakciji, tudi takrat, ko v kuhinji pripravljate prigrizke, ostali pa se nahajajo v dnevi sobi.
  • Boljša vidnost: Če imate majhne otroke, zagotovo veste, kako pomembo jih je imeti vedno na očeh. Težko je biti v »zaprti« kuhinji in hkrati ohranjati vizualni stik z malčkom v dnevni sobi. Odprt koncept kuhinje pa pripomore, da ste na tekočem o dogajanju okoli vas. 
  • Privlačen slog: Odprte kuhinje so iz leta v leto bolj popularne in tudi prva izbira pri arhitektih in notranjih oblikovalcih. Vizualno so videti modernejše in če želite posodobiti vaš zastareli dom, je združevanje kuhinje in dnevne sobe oziroma jedilnice gotovo eden od načinov, da ga ponesete v 21. stoletje.

 

MINUSI

  • Dražje: Preobrazba vaše trenutne kuhinje v odprti tloris ni enostavna. Ne gre le za zamenjavo kuhinjskih omaric ali novo postavitev aparatov, pač pa za kompletno preureditev, ki dostikrat zahteva rušitev sten. Pa to še ni vse! Vprašajte se tudi: Bo potrebno zamenjati talno oblogo, da bo povezava kuhinje z dnevno sobo bolj usklajena? Bo treba prebarvati stene, da dobite rdečo nit med sedaj ločenimi prostori? Takšna dela veliko stanejo, so zahtevna in jih največkrat ne morete opraviti sami.
  • Preveč odprto: Zelo prikladno je, da med delom v kuhinji lahko ohranjate stik z osebami v dnevni sobi ali jedilnici, vendar ima ta odprtost tudi slabosti. Kuhanje je dostikrat umazano delo. Bi radi, da so zažgani lonci vsem na očeh in ponesrečeni poskusi kuhanja ravno tako? Dejstvo je, da kuhinja včasih ni čista in urejena in kadar je tako, se nepospravljena zdi tudi dnevna soba. Če s tem nimate težav, potem je odprta kuhinja gotovo prava izbira za vas.
  • Prehajanje vonjav: Niso vsi vonji, ki se vijejo iz kuhinje, dišeči. In včasih se zgodi, da se v dnevno sobo prikrade tudi vonj po praženi čebuli, zažgani omaki... To seveda lahko hitro rešite z uporabo nape ali odvajanjem zraka z rekuperacijo, z odpiranjem oken ali tudi prižiganjem dišečih sveč.
  • Pomanjkanje zasebnosti: Vsak človek potrebuje prostor v domu, kamor se lahko umakne po malce zasebnosti. Včasih bi ta zasebnost prišla prav tudi potem, ko v napetem vzdušju zaužijete kosilo in bi se radi umaknili v kuhinjo po malo miru, tišine in da bi v miru pospravili posodo. Odprta kuhinja tega ne omogoča.  

SKLEP

Vsekakor je pred odločitvijo za zaprto oziroma odprto kuhinjo treba pretehtati oboje – prednosti in slabosti. Če bi koncept odprtega tlorisa radi vnesli v svojo obstoječo, starejšo nepremičnino, je treba tudi ugotoviti, ali je to sploh možno in ali je statika zgradbe takšna, da podiranje sten nanjo ne bi imelo negativnega vpliva. Le z odgovori na vsa ta vprašanja se boste izognili dragim napakam, ki jih lahko naredite, če se na vrat na nos zaletite v nepremišljeno prenovo.

Tekst: Ambienti
Foto: Pinterest, Saloni pohištva Prevc

DNEVNA SOBA POLEG KUHINJEJEDILNICA, DNEVNA SOBA IN KUHINJA PO MERI

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.