0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Slovenski orli postali svetovni podprvaki

Jernej Damjan, Anže Semenič, Domen Prevc in Peter Prevc so na 25. svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu osvojili srebrno medaljo in so tako postali ekipni svetovni podprvaki v poletih.

Ekipna tekma smučarjev letalcev na svetovnem prvenstvu v poletih tradicionalno predstavlja sklepno dejanje prvenstva. Goran Janus je v Oberstdorfu zaupal Jerneju Damjanu, Anžetu Semeniču, Domnu Prevcu in Petru Prevcu. Kot prvi je torej poletel najizkušenejši Damjan, ki je z 212 metri zelo dobro opravil svojo nalogo, Slovenijo pa je s 199,5 točkami po prvi skupini popeljal na tretje mesto. 

V drugi skupini je Semenič poletel 207.5 metrov, naš zbir točk pa se je povečal na 399,7 točk. To je na koncu polovice prve serije pomenilo drugo mesto, na tretjega je padla Nemčija, četrti Poljaki, Norvežani so si z 231 metri Andreasa Stjernena priborili že lepo prednost.

Domen najboljši v svoji skupini

V tretji skupini je Domen prikazal enega boljših poletov v Oberstdorfu, poletel je 214 metrov in Slovenija je s 607,1 točkami močno zasidrala na drugo mesto.

Peter Prevc v zahtevnih razmerah  

V zadnji skupini je Peter Prevc z 202 metroma v zahtevnih razmerah skočil najkrajše od naših, a vseeno je bilo to dovolj za zanesljivo ohranitev drugega mesta po prvi seriji. Slovenija je imela 811,5 točk. Nemce je na tretje mesto z 221.5 metri vrnil Richard Freitag, a so z 800,4 točkami imeli le 4 desetinke prednosti pred četrtimi Poljaki. Svetovni prvak Daniel Andre Tande je kot zadnji poletel 224 metrov, Norvežani so na svojem zbiru imeli že 853,0 točk.

Naši v finalu leteli v dno letalnice

Finalno serijo je s sijajnimi 220 metri za Slovenijo odprl Damjan, skupni zbir točk pa je povečal na 1017,4 točk. V drugi skupini je Semenič prikazal še en super polet, dolg kar 220.5 metrov in slovenska pot proti vrhunskemu rezultatu se je nadaljevala. Tudi v tretji skupini so slovenske zastave ob vznožju letalnice v Oberstdorfu visoko zavihrale. Domen je poletel 216 metrov, 1427,8 točk pa je pomenilo, da so naši le še korak do druge ekipne medalje na svetovnem prvenstvu v poletih! Norvežani so z 217 metri Forfanga naredili še predzadnji polet k zanesljivi zlati medalji, po sedmih poletih so imeli 1458,6 točk.

Peter Prevc do tretje zaporedne medalje, Slovenija do četrte

Uspelo je, Peter Prevc je pristal pri 193 metrih in naša ekipa skupaj s Tilnom Bartolom v izteku se je ob 1615,8 zbranih točkah veselila srebrne medalje! Norvežani so zmagali. 

 

In kaj so po največjem ekipnem uspehu slovenskega skakanja v zgodovini povedali srebrni orli? 

Jernej Damjan
"Starejši kot sem, več mi pomenijo takšni uspehi. Bolj se zavedam, kaj vse stoji za tem, koliko dela je v to vloženega, koliko je za to potrebnega odrekanja. Vsaka medalja ima svoj poseben čar, a starejši kot si, bolj se tega zavedaš."

Anže Semenič
"Zelo sem užival, drugega sploh ne znam povedati. Res sem se imel zelo dobro! Kot sem napovedal že včeraj, sem želel skakati sproščeno. Poizkusni skok mi je uspel, nato sem se sprostil in potem je šlo le še naprej."

Domen Prevc
"Še sam ne vem, kaj se mi je zgodilo čez noč, da je bilo danes toliko bolje. Slabo sem spal, zgodaj sem se zbudil. Ne vem, kje smo naredili ta preskok. Morda sem bil po tistem današnjem prvem poletu malo bolj samozavesten in nato vse steče malo lažje."

Peter Prevc
"Ko sem preletel zeleno črto, je bilo na srečo vsega konec. Pred skokom sem vedel, kakšne so pozicije, saj smo tudi skakali v obratnem vrstnem redu, koliko točk prednosti imamo, pa nisem želel spremljati. Videl sem naše nastope, a nisem gledal točk. Dvakrat mi je uspelo dobro skočiti in to je to. Zdaj se moramo malo ustaviti, da sploh strnemo vtise kaj to pomeni. Sigurno pa je to odličen uspeh, ko se po dolgem času, ko smo bili v zadnjem času vselej favoriti, končno izide."

 

To je druga medalja Slovenije na ekipnih prvenstvih v poletih, bron so leta 2012 v Vikersundu osvojili Jurij Tepeš, Jure Šinkovec, Damjan in Rober Kranjec. Takrat je Kranjec postal tudi svetovni prvak v poletih, leta 2014 je P. Prevc osvojil bron, pred dvema letoma pa je postal svetovni prvak, tako da je to torej že četrto zaporedno prvenstvo v poletih, ki ga je naša ekipa sklenila z medaljo.

Vir: sloski


Nazaj na seznam

Plačilna sredstva

maestro mastercard visa 

leanpay diners club

Sofinanciranje spletne strani in spletne trgovine je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Evropski sklad za regionalni razvoj Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo