0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Od česa je odvisna cena kuhinje in kako prihraniti?

Kuhinje

Poskušajte si predstavljati vašo novo kuhinjo, kjer se barve, materiali in postavitev združijo v popolno harmonijo … A medtem ko vaša domišljija riše idealno podobo, vam v glavi že roji ključno vprašanje: "Kakšna bo cena kuhinje?" Vabimo vas, da skupaj raziščemo svet možnosti in stroškov, ki vplivajo na to, koliko boste za novo kuhinjo odšteli. S koristnimi informacijami in praktičnimi nasveti bomo razjasnili, kako izbrati kuhinjo, ki ne bo le odražala vašega osebnega sloga, ampak bo tudi prijazna do vašega proračuna.
Od česa je odvisna cena kuhinje in kako prihraniti?


Koliko stane nova kuhinja: primerjamo cene različnih cenovnih razredov

Končna cena kuhinje je odvisna od materiala, velikosti in oblike oz. postavitve kuhinje. Cene poceni kuhinj oz. kuhinjskih blokov se začnejo pri okoli 1.000 EUR, cena kuhinje po meri pa pri 4.000 EUR. A poglejmo podrobneje, kaj lahko pričakujete pri posameznih cenovnih razredih.

Nižji cenovni razred: povprečna cena kuhinje od 1.000 EUR naprej

Kuhinje nižjega cenovnega razreda imajo običajno le standardno opremo. Ponavadi gre za tako imenovane blok kuhinje. A morate se zavedati, da nizka cena že v osnovi dovoljuje manj možnosti za individualne postavitve in oblikovanje po vaših željah. Pri poceni kuhinjah boste tako imeli na voljo le omejeno število posameznih kuhinjskih omaric. Če potrebujete veliko prostora za shranjevanje ali imate za opremljanje na voljo velik kuhinjski prostor, se vam zato seveda obetajo višji stroški. Večja kot je kuhinja, več je omaric, kar seveda viša ceno. Za majhno kuhinjo, primerno le za eno ali dve osebi, pa je ugodna cena kuhinje čisto realno izvedljiva.

kuhinja nižjega cenovnega razreda - cena kuhinje je nižja


Srednji cenovni razred: povprečna cena kuhinje od 4.000 EUR naprej

Srednji cenovni razred ponuja bogato izbiro kuhinj. Pri tej ceni že lahko pričakujete izdelavo kuhinje po meri, kar pomeni, da se postavitev in velikost omaric lahko prilagajata vašemu prostoru in željam. V tem cenovnem razredu boste lahko izbirali med številnimi možnostmi kuhinjskih omaric, na voljo vam bodo različni kakovostni materiali, pri električnih aparatih pa si lahko obetate tudi dražje aparate uveljavljenih blagovnih znamk.

Seveda se znotraj tega segmenta cene gibljejo od najnižje do najvišje. Cena kuhinje je odvisna od velikosti prostora, materialov in postavitve elementov. Splača se nameniti več denarja, če veliko kuhate in novo kuhinjo nameravate uporabljati še desetletja. Cena kuhinje po meri torej je nekoliko višja, a od dobre funkcionalnosti in trpežnosti boste imeli koristi na dolgi rok.

Višji cenovni razred: povprečna cena kuhinje od 10.000 EUR naprej

Pri načrtovanju kuhinje, ki spada v višji cenovni razred, je seveda nebo edina meja. Če ste pripravljeni za kuhinjo nameniti nekoliko več denarja, lahko ustvarite popolnoma personaliziran prostor z visokokakovostnimi materiali, odličnimi gospodinjskimi aparati in ekskluzivno opremo. Velik proračun vam omogoča, da kar najbolje izkoristite obstoječi prostor ter si privoščite kuhinjo, ki je natančno prilagojena vašemu načinu kuhanja, je idealna za druženje in bo vaše zatočišče še desetletja.

kuhinja višjega cenovnega razreda - cena kuhinje je višja


Kaj vse vpliva na končno ceno kuhinje?

Jasno, da je vsaka kuhinja drugačna, že kar se tiče velikosti in oblike prostora. A cena kuhinje je ne glede na prostor odvisna še od številnih drugih faktorjev. Poglejmo, kaj vse vpliva na to, kakšna bo končna cena kuhinje, ki bo krasila vaš dom: 

 • oblika kuhinje in postavitev v prostoru,

 • blagovna znamka kuhinje,

 • število kuhinjskih omaric za shranjevanje,

 • kompleksnost rešitev za shranjevanje,

 • materiali za delovno površino in omarice,

 • cenovni razred električnih kuhinjskih aparatov,

 • barva kuhinje,

 • kuhinjski otok,

 • različne izvedbe ročajev.


3D IZRIS KUHINJE


Za vas smo končno ceno kuhinje razčlenili še glede na to, kako se znotraj nje razporedijo stroški posameznih elementov. Povprečna cena kuhinje je tako sestavljena iz naslednjih delov:

 • Električni aparati: 25 do 35 % cene kuhinje (mišljeni so veliki gospodinjski aparati, kot so pečica in kuhalna plošča, napa, hladilnik in pomivalni stroj);

 • Kuhinjske omarice in fronte: 35 do 45 % (glede na število in kakovost omaric, predalov in front);

 • Delovni pult v kuhinji: 10 do 15 % (cene delovnih pultov se zelo razlikujejo glede na dolžino in material);

 • Druga oprema: 15 % (v mislih imamo kuhinjsko razsvetljavo, sisteme za odpadke ipd.).

  cena kuhinje - na njo vpliva marsikaj

Kje je pri nakupu kuhinje mogoče prihraniti?

Nova kuhinja je precejšnja investicija in marsikdo se sprašuje, kje se splača prihraniti, ne da bi zato žrtvovali funkcionalnost kuhinjskega prostora.

Razmislite pri izboru materialov

Dandanes je marsikatera kuhinjska fronta na prvi pogled videti enaka, a razlike v ceni so lahko ogromne. Vse je odvisno od materiala in načina obdelave, zato se dobro posvetujte s svetovalcem na izrisu kuhinje, kaj vam priporoča.

V modernih kuhinjah se za obloge in fronte pogosto izbirajo MDF plošče, ki so obdelane z mat, polsijajnim ali visokosijajnim lakom. Poleg MDF plošč je v srednjem in nižjem cenovnem razredu na voljo še melamin (iveral), pri nekoliko dražjih kuhinjah pa so v igri še furnirane plošče. V kuhinjah iz najvišjega cenovnega razreda prevladujeta steklo in kvaliteten masivni les. Za notranje dele se predvsem uporablja melamin, medtem ko lahko najdražje izvedbe vključujejo tudi furnir ali celo masivo.

Dodaten strošek lahko predstavljajo tudi ročaji. Zanimivo je, da so trenutno najdražji tisti ročaji, ki jih sploh ni – ročaji z utorom namreč zahtevajo zapleteno tehniko izdelave.

Veliko k ceni kuhinje prinese tudi delovna plošča oz. kuhinjski pult. Več metrov kot potrebujete, dražja bo, svoje pa prinese še izbira materiala.

cena kuhinje - nanjo vpliva tudi izbor materialov


Optimizirajte postavitev kuhinje

Kot že rečeno, manj kot je omaric, cenejša bo kuhinja. A tudi manjša kotna kuhinja je lahko nekoliko dražja zaradi kotnih elementov in različnih rešitev za shranjevanje v kotu.   

Če je vaša velika želja imeti kuhinjo z otokom, bo treba zanjo odšteti nekoliko več. Ne samo zaradi več kuhinjskih elementov, pač pa tudi zaradi morebitnih predelav za inštalacije, če prenavljate staro kuhinjo.

Razmislite o notranjosti shranjevalnih omaric

Bolj pestra kot je notranjost omaric za shranjevanje, dražja je končna cena kuhinje. Pri tem imamo v mislih različne izvedbe predalov, vložke za notranjo razporeditev posode, priljubljene izvlečne elemente in sisteme za ločevanje odpadkov.

Poleg tega so enostavne odprte police cenejše od zaprtih omaric in seveda tudi predalov. Praktična zložljiva dvižna vrata pa so nekoliko dražja od preprostih omaric na klasično odpiranje vrat. Zato dobro premislite, kakšna bo notranjost vaših kuhinjskih omaric in čemu se preprosto ne morete odpovedati.

cena kuhinje - nanjo vpliva tudi notranjost kuhinjskih omaric


Izberite naprave, ki jih res potrebujete

Če se odločite za električne aparate priznanih blagovnih znamk, so začetni stroški nakupa morda nekoliko višji, vendar se običajno povrnejo zaradi boljše funkcionalnosti, večje energetske učinkovitosti in daljše življenjske dobe naprav. A vseeno se splača biti pozoren na število funkcij pri dragih kuhinjskih aparatih. Jih res potrebujete? Potem si tak aparat brez dvoma privoščite. Če pa vam zadostujejo osnovne funkcije, natančno primerjajte drage in cenejše aparate – morda lahko na ta račun kaj prihranite.

Prilagodljive rešitve za vsak žep v Salonu pohištva Prevc

V Salonu pohištva Prevc se zavedamo, da je izbira idealne kuhinje več kot le izbira materialov in opreme. Gre za ustvarjanje ravnovesja med kakovostjo, funkcionalnostjo in cenovno dostopnostjo. Naš cilj je, da pri nas za svoj denar dobite največ, in to s pomočjo naših strokovnjakov, ki vas bodo vodili skozi celoten proces – od izrisa kuhinje do realizacije. Prepričani smo, da lahko skupaj uresničimo vaše sanje o popolni kuhinji, ne glede na vaš proračun.


Nazaj na seznam

Plačilna sredstva

maestro mastercard visa 

leanpay diners club

Sofinanciranje spletne strani in spletne trgovine je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Evropski sklad za regionalni razvoj Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo