Alples studio BTC Ljubljana 01/ 541 18 20

Salon Dorfarje Kranj 04/ 502 19 00

 
 
 

Kontakt

ALPLES STUDIO BTC LJUBLJANA

Šmartinska 152
1000 Ljubljana

051 314 568

 01 541 18 20
 051 314 862
 alples.studio@prevc.si

SALON PREVC KRANJ
Dorfarje 17
4209 Žabnica

 04 502 19 00
051 314 861
 info@prevc.si

 
 
 

Prednosti in slabosti odprtih kuhinjskih polic

Prednosti in slabosti odprtih kuhinjskih polic

Izbira kuhinje je že sama po sebi izziv, ki zahteva veliko tehtanja. Odločiti se je treba za stil, vrsto materiala, barve in nenazadnje – bomo prednost dali zaprtim omaricam ali morda policam. Slednje so zadnja leta sila moderne, saj omogočajo, da imamo vsebino vedno na dosegu roke, istočasno pa tudi vsem na očeh. 

Večina ljudi se odloči za kuhinjske omarice zaprtega tipa, z vratci, ki skrivajo vsebino, vendar so take na pogled lahko tudi precej dolgočasne in enolične. Trend se zato nagiba k odprtim policam, ki so bolj neformalnega in sproščenega videza, lepo se ujemajo tako s podeželskim ali rustikalno-industrijskim slogom kot z modernim dizajnom in sodobnim načinom življenja, ko hočemo, da je vse čim bolj poenostavljeno. Odprte police imajo zagotovo velik potencial, niso pa čisto za vsakogar.

PREDNOSTI 

 • Cenejše: V primerjavi z zaprtimi omarami so odprte police cenejše. Če kupujemo novo kuhinjo, pa si ne moremo privoščiti polnega seta visečih omar, lahko največ shranjevalne površine dobimo ravno z odprtimi policami.

 • Na razstavi: Kar koli pospravimo na takšne police, bo kot na razstavi. Če imamo lepe, očem prijetne stvari, bodo zagotovo popestrile prostor in bodo kot magnet za poglede. Lepo urejena kolekcija porcelana in kavnih skodelic se v tem primeru obnaša kot umetnost.

 • Enostaven dostop: Prednost polic je ta, da že na prvi pogled vemo, kje je tisto, kar iščemo. Ni treba odpirati vrat in predalov, dostop do želenega je lažji.

 • Kot dodatna shranjevalna površina: Kadar obstoječe zaprte omarice ne zagotavljajo dovolj shranjevalne površine, jim enostavno dodamo še nekaj odprtih polic, ki jih lahko umestimo tudi v najmanjši kot.

 • Tudi za slabo dostopna mesta: V razne nedostopne špranje in niše človek težko umesti klasično omaro, za odprte police pa je vedno dovolj prostora.

 • Zračnost: Pri odprti omari nam ni treba skrbeti zaradi vlage, moljev in plesni. Vse je odprto, zrak kroži in zato tudi ni vonja po zatohlem.

 • Lepše pospravljeno: Pri shranjevanju na police se bolj potrudimo, da je vsebina na njih lepše zložena in urejena. Podzavestno nas torej takšne shranjevalne površine prisilijo k pospravljanju.

 • Delujejo toplo, spodbujajo dobrodošlico: Odprte police vabijo goste in obiskovalce, da se pri vas počutijo kot doma. S police si z manj zadrege lahko sami postrežejo, kar potrebujejo; ni jim treba spraševati, v kateri omari naj iščejo.

 • Prostor naredijo svetel in bolj odprt: Viseče kuhinjske omarice, zlasti tiste do stropa, lahko majhne in temne kuhinje povsem zasičijo, da delujejo natlačene. Če jih zamenjamo s policami, bo prostor takoj deloval bolj svetlo in zračno.

 • Pred spremembo naredimo test: Če nismo čisto prepričani, ali bi se odprte police sploh podale v našo kuhinjo, naredimo test. Odstranimo vratca obstoječim kuhinjskim omaricam in nekaj tednov kuhinjo uporabljajmo v takšni obliki. V tem času se bo pokazalo, ali so vam vratca odveč ali pa, nasprotno, jih nočete nikoli več videti.

 

SLABOSTI 

 • Prah: Kljub temu, da so odprte police moderne, niso primerne za vsakogar. Sploh pa ne za zelo zaposlene in tiste, ki jim primanjkuje časa za gospodinjska opravila. Odprte police zahtevajo več vzdrževanja, čiščenja in brisanja prahu.

 • Krama: Če v bivalnih prostorih radi kopičimo veliko stvari, odprte police niso za nas.  Vsebina na njih bo hitro lahko videti našarjena in neprivlačna.

 • Otroci ali domače živali: Za domove, kjer živijo otroci in domače živali odprte police ravno tako niso najboljša izbira. Otroci lahko nehote poškodujejo stvari, ki so na nižjih mestih in na dosegu roke. Morda razmislimo o tem, da bi na nižje ležeča mesta raje namestili zaprte omare.

Tekst: Ambienti
Fotografije: Saloni pohištva Prevc

                        

                    

                    

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.