Alples studio BTC Ljubljana 01/ 541 18 20

Salon Dorfarje Kranj 04/ 502 19 00

 
 
 

Kontakt

ALPLES STUDIO BTC LJUBLJANA

Šmartinska 152
1000 Ljubljana

051 314 568

 01 541 18 20
 051 314 862
 alples.studio@prevc.si

SALON PREVC KRANJ
Dorfarje 17
4209 Žabnica

 04 502 19 00
051 314 861
 info@prevc.si

 
 
 

To sem jaz!

To sem jaz!

Ne glede na velikost prostora je pri opremljanju zelo pomembno, da se oziramo na otrokove želje, zanimanja in dejavnosti. Oprema naj bo domiselna, a preprosta, predvsem pa praktična in lahka za vzdrževanje. Ob tem pa je vsekakor treba upoštevati tudi priporočila arhitektov glede načrtovanja svetlobe, postavitve mize in ustreznega stola za šolarja.

  • BARVE

Otrokova soba naj ne bo paleta kričečih odtenkov, saj se jih bo hitro naveličal. Namesto velikih obarvanih površin lahko ozberemo samo barvne detajle, ki bodo lepo dopolnili svetlo pohištvo. Stene lahko krasijo tudi tapete ali predeli, ki ponujajo možnosti za ustarjalnost. Ne pozabimo izobesiti otrokove najljubše slike ali plakata vzornika.

   

  • SVETLOBA

Otroška soba mora vsebovati več virov svetlobe: splošno, ob postelji in na delovni mizi. Za prvo je najprimernejša stropna luč, ki naj bi bila na sredini sobe, lahko pa je tudi več manjših svetilk; pomembno je le, da je svetloba čim bolj posredna in razpršena. Pisalna miza mora biti močneje osvetljena s snopom svetlobe, ki prihaja iz namizne luči. Ob postelji ima lahko svetilko z nežno svetlobo, ki bo mehko osvetljevala sobo pred spanjem.

  

  • PISALNA MIZA

Pisalno mizo (najbolj primerne so tople lesene, nikakor pa ne hladne steklene) je najbolje umestiti v prostor tako, da nanjo pada svetloba z leve strani, ne sme pa odsevati na zaslon računalnika. Dolga naj bo 160 centimetrov, široka pa najmanj 80, če bo na njej tudi računalnik. Ta širina namreč zagotavlja primerno razdaljo med očmi in zaslonom, ki mora biti vsaj 50 centimetrov. 

  

  • STOL

Stol, na katerem bo otrok sedel pri učenju in pisanju nalog, mora biti kakovosten in ergonomsko oblikovan, tako da se prilega obliki telesa in omogoča pravilno držo med sedenjem. Eronomski stol z osnovnimi nastavitvami je smiselno kupiti okrog sedmega leta, ob koncu osnovne oziroma začetku srednje šole pa že lahko iziramo med ergonomskimi stoli za odrasle.

VIR: revija Ona, 24.8.2021, avtorica Melita Meršol

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.